banner ad
Nasza zima dobra – recenzja książki „Zima” Ali Smith

Nasza zima dobra – recenzja książki „Zima” Ali Smith

12 kwietnia 2021

Podczas pracy nad „Zimą” Ali Smith czerpała inspirację z konstrukcji dramatów Szekspira. Tragiczny konflikt u Szekspira, zdaje się nam sugerować autorka, ma zazwyczaj jedną podstawową przyczynę – wszyscy kłamią, oszukują nie tylko ludzi wokół, ale też samych siebie.

Przeczytaj całość

Horror dla pokolenia „Stranger Things” – recenzja komiksu „Coś zabija dzieciaki tom 1” Jamesa Tyniona IV, Werthera Dell’Edery i Miquela Muerty

Horror dla pokolenia „Stranger Things” – recenzja komiksu „Coś zabija dzieciaki tom 1” Jamesa Tyniona IV, Werthera Dell’Edery i Miquela Muerty

9 kwietnia 2021

„Coś zabija dzieciaki” to czerpiący z dość oszczędnego zestawu motywów komiksowy horror, który jest nie tylko świetnie napisany, ale i narysowany.

Przeczytaj całość

Na nieznanych wodach – recenzja książki „Demon i mroczna toń” Stuarta Turtona

Na nieznanych wodach – recenzja książki „Demon i mroczna toń” Stuarta Turtona

6 kwietnia 2021

Znajdziemy tu Agathę Christie i tajemnicę zamkniętego pokoju, ale też Dumasowską przygodę i Balzakowską analizę charakterologiczną. Innymi słowy, Turton tworzył „Demona i mroczną toń” wierny własnemu założeniu: każdy czytelnik skupi się na tych elementach, które najsilniej do niego przemawiają.

Przeczytaj całość

Walka o własną niezależność – recenzja książki „Północna zmiana” Hanny Greń

Walka o własną niezależność – recenzja książki „Północna zmiana” Hanny Greń

1 kwietnia 2021

W przypadku najnowszej książki Hanny Greń możemy mówić o pełnym sukcesie. Nie tylko „Północna zmiana” okazuje się zupełnie niezgorszym kryminałem, ale przede wszystkim fascynującą podróżą w burzliwy okres historii naszego kraju, uzupełnioną galerią interesujących postaci.

Przeczytaj całość

Cyberpunkowa jazda bez trzymanki – recenzja komiksu „Tokyo Ghost” Ricka Remendera i Seana Murphy’ego

Cyberpunkowa jazda bez trzymanki – recenzja komiksu „Tokyo Ghost” Ricka Remendera i Seana Murphy’ego

29 marca 2021

„Tokyo Ghost” to album nie tylko przepięknie wydany, ale też wyróżniający się dobrym scenariuszem i znakomitymi rysunkami, które nawet bez dialogów poradziłyby sobie z opowiedzeniem tej zajmującej historii.

Przeczytaj całość

Uciekająca opowieść – recenzja komiksu „Terra Incognita” Łukasza Ryłki

Uciekająca opowieść – recenzja komiksu „Terra Incognita” Łukasza Ryłki

26 marca 2021

Łukasz Ryłko, autor intrygującego albumu „Śmiercionośni”, po dość długiej nieobecności na scenie komiksowej wraca z obszernym dziełem mogącym w równym stopniu kojarzyć się z elementami prozy Stanisława Lema, jak i z fabularnymi eksperymentami w filmach Federica Felliniego.

Przeczytaj całość

Indie rodem z rzeczywistego koszmaru – recenzja książki „Biały Tygrys” Aravinda Adigy

Indie rodem z rzeczywistego koszmaru – recenzja książki „Biały Tygrys” Aravinda Adigy

22 marca 2021

Aravind Adiga „Biały Tygrys”, tłum. Ludwik Stawowy, wyd. Poradnia K Ocena: 9 / 10 Lektura „Białego Tygrysa” mocno uświadamia, jak bardzo nasze gusta są zdominowane przez gatunkowe szablony. A kiedy w tym całym potoku książek wreszcie trafiamy na powieść z prawdziwego zdarzenia, łyk bezsprzecznie ożywczej literatury wolnej od zastałych schematów wyzwala w nas rodzaj czytelniczej […]

Przeczytaj całość

Grzechy przeszłości – recenzja książki „Odpłata” Agnieszki Jeż

Grzechy przeszłości – recenzja książki „Odpłata” Agnieszki Jeż

19 marca 2021

„Odpłata” to drugi po „Szańcu” kryminał w dorobku uznanej autorki powieści obyczajowych, Agnieszki Jeż. Jak się okazuje, transfer z „obyczajówki” do „kryminalnych” nie był wcale takim złym pomysłem.

Przeczytaj całość

Argentyńskie traumy i oniryczne obrazy – recenzja komiksu „Perramus” Juana Sasturaina i Alberta Brecci

Argentyńskie traumy i oniryczne obrazy – recenzja komiksu „Perramus” Juana Sasturaina i Alberta Brecci

18 marca 2021

Z jednej strony „Perramus” to odważny głos w sprawie tych, którzy już przemówić nie mogą – wszystkich ofiar argentyńskiej junty generała Videli. Z drugiej – niezwykle kunsztowny flirt z popkulturą, pełen odniesień, nawiązań i parafraz.

Przeczytaj całość

Zdarzyło się raz, może zdarzać się wiecznie – recenzja książki „Ojczyzna jabłek” Roberta Nowakowskiego

Zdarzyło się raz, może zdarzać się wiecznie – recenzja książki „Ojczyzna jabłek” Roberta Nowakowskiego

17 marca 2021

To opowieść, która długo czekała uwięziona w kamieniu, aż ktoś zdecydował się ją uwolnić i nadać jej kształt. Piękna, bolesna, przede wszystkim jednak warta wysłuchania.

Przeczytaj całość

Ujmujące romansowanie z polską historią – recenzja książki „Czarna Góra” Andrzeja Pilipiuka

Ujmujące romansowanie z polską historią – recenzja książki „Czarna Góra” Andrzeja Pilipiuka

12 marca 2021

„Czarna góra” to zbiór co najmniej dobry, choć do doskonałości trochę mu jednak brakuje. Pokazuje solidny rzemieślniczy warsztat Pilipiuka oraz jego rozległą wiedzę z wielu dziedzin, choć chciałoby się więcej oczekiwanego w tego typu historiach rozmachu.

Przeczytaj całość

Powieść bez dziewczyny w tytule – recenzja książki „Trzynasta opowieść” Diane Setterfield

Powieść bez dziewczyny w tytule – recenzja książki „Trzynasta opowieść” Diane Setterfield

6 marca 2021

„Trzynasta opowieść” łączy w zadziwiający i przenikliwy sposób klasyczną literaturę angielską spod znaku sióstr Brontë z tak popularnymi w dzisiejszych czasach domestic thrillerami.

Przeczytaj całość

Nieprawdziwa historia legendy – recenzja komiksu „Dziki Zachód tom 1: Calamity Jane”

Nieprawdziwa historia legendy – recenzja komiksu „Dziki Zachód tom 1: Calamity Jane”

27 lutego 2021

Naprawdę nazywała się Martha Jane Cannary-Burke i swoją biografią mogłaby obdzielić przynajmniej kilka osób. Jeszcze za życia stała się legendą Dzikiego Zachodu, a w następstwie – swoistą ikoną popkultury, często stawianą za wzór niezłomnej i pewnej siebie kobiety, która z piekła swoich czasów zdołała wyrwać się dzięki determinacji i bezwzględności, niekoniecznie zaś zgodnie z literą prawa.

Przeczytaj całość

Tak ludzki, jak tylko możliwe – recenzja książki „Wrzeszcz! Mikołaj Trzaska. Autobiografia”

Tak ludzki, jak tylko możliwe – recenzja książki „Wrzeszcz! Mikołaj Trzaska. Autobiografia”

26 lutego 2021

Trzaska jest człowiekiem-ekspresją, który od przeszło trzydziestu lat wypowiada się głównie poprzez dźwięki. Współautorom książki „Wrzeszcz!” udało się jednak wciągnąć muzyka w wielogodzinne rozmowy na szereg tematów.

Przeczytaj całość

Wzruszająca opowieść o tym, jak tracimy cenny czas, który mamy – recenzja komiksu „Dni, których nie znamy” Timothégo Le Bouchera

Wzruszająca opowieść o tym, jak tracimy cenny czas, który mamy – recenzja komiksu „Dni, których nie znamy” Timothégo Le Bouchera

17 lutego 2021

„Dni, których nie znamy” to jedno z największych zaskoczeń komiksowych minionego roku. Młody francuski artysta Timothé Le Boucher serwuje thriller psychologiczny, którym trudno się nie zachwycić. Nawet wtedy, gdy nie jesteśmy miłośnikami opowieści obrazkowych.

Przeczytaj całość

Kogo Bóg naznacza, temu nie błogosławi – recenzja książki „Golem” Macieja Płazy

Kogo Bóg naznacza, temu nie błogosławi – recenzja książki „Golem” Macieja Płazy

12 lutego 2021

„Golem” Macieja Płazy owiany jest aurą tajemniczości i baśniowości. Autor jak w poprzednich swych książkach zachwyca językiem i stylem. Rzeźbi w słowach, oddając czytelnikowi dzieło skończone i pełne, które zachwyca i przeraża.

Przeczytaj całość

Urocza erotyka na poprawę humoru – recenzja komiksu „Voyeur 2” Horacia Altuny

Urocza erotyka na poprawę humoru – recenzja komiksu „Voyeur 2” Horacia Altuny

11 lutego 2021

„Voyeur” Horacia Altuny jest lekką i uroczą pozycją, która przypadnie do gustu zarówno mężczyznom, jak i kobietom. Obu płciom dostaje się tu po równo, obie też sprawiedliwie są komplementowane.

Przeczytaj całość

Kawał solidnej komiksowej grozy – recenzja komiksu „Rodzina z domku dla lalek” M.R. Careya, Petera Grossa i Vince’a Locke’a

Kawał solidnej komiksowej grozy – recenzja komiksu „Rodzina z domku dla lalek” M.R. Careya, Petera Grossa i Vince’a Locke’a

9 lutego 2021

W „Koszu pełnym głów” mieliśmy do czynienia z pulpową, mocno pastiszową estetyką, zaś w „Rodzinie z domu dla lalek” opowieść – rozciągnięta na wieki, a nawet miliony lat – jest poważniejsza, ma duszny i fatalistyczny klimat oraz mozaikową strukturę.

Przeczytaj całość

Smacznego życzymy wam – recenzja książki „Wyborny trup” Agustiny Bazterriki

Smacznego życzymy wam – recenzja książki „Wyborny trup” Agustiny Bazterriki

4 lutego 2021

Książka, która narobiła sporo szumu, o której się mówi, dyskutuje, kontrowersyjna, szokująca, niełatwa do przyswojenia. „Wyborny trup”, ze względu na tematykę, okazał się przebojem na rynku wydawniczym. Ale czy poza otoczką jest drugie dno, treść wybijająca się ponad formę?

Przeczytaj całość

Zbyt szybkie zakończenie – recenzja komiksu „Porcelana tom 2: Kostna biel” Benjamina Reada i Chrisa Wildgoose’a

Zbyt szybkie zakończenie – recenzja komiksu „Porcelana tom 2: Kostna biel” Benjamina Reada i Chrisa Wildgoose’a

2 lutego 2021

„Porcelana” zapowiadała się znakomicie. Komiks ten ma wszystko, co czyni go doskonałym kandydatem do Netflixowskiej ekranizacji. Świetnie pomyślany, bardzo plastyczny wizualnie świat, ciekawi, niejednoznaczni bohaterowie i historia tyleż wzruszająca, co pełna przygód i emocji. Co więc nie zagrało w tomie drugim?

Przeczytaj całość