banner ad
Brudne światło z mroków historii – recenzja książki „Influenza Magna. U progu wieczności” Bogusława Chraboty

Brudne światło z mroków historii – recenzja książki „Influenza Magna. U progu wieczności” Bogusława Chraboty

11 czerwca 2021

Zaledwie trzysta trzydzieści stron wystarczyło Bogusławowi Chrabocie, aby odmalować fascynujący obraz końca pewnej epoki w Europie drugiej dekady dwudziestego wieku.

Przeczytaj całość

Niech stanie się sztuka – recenzja książki „Polki na Montparnassie” Sylwii Zientek

Niech stanie się sztuka – recenzja książki „Polki na Montparnassie” Sylwii Zientek

9 czerwca 2021

Spotkanie z Polkami z Montparnasse’u to fantastyczna, barwna i niejednokrotnie dająca do myślenia przygoda. Pozostawia po sobie wrażenie niedosytu, co paradoksalnie jest zaletą: obrazuje, jak bardzo wciągająca jest ta książka.

Przeczytaj całość

Powrót do krainy dzieciństwa – recenzja książki „Czarny Staw. Wiła” Roberta Ziębińskiego

Powrót do krainy dzieciństwa – recenzja książki „Czarny Staw. Wiła” Roberta Ziębińskiego

8 czerwca 2021

Robert Ziębiński znów mnie wkurzył. Przypomniał, jak niezwykłe, wzruszające, czasem smutne, ale w rozliczeniu wspaniałe potrafi być dzieciństwo. Dzieciństwo, które przeminęło bezpowrotnie i pozostało tylko za nim tęsknić.

Przeczytaj całość

Wewnętrzny zew – recenzja książki „Biała ciemność” Davida Granna

Wewnętrzny zew – recenzja książki „Biała ciemność” Davida Granna

26 maja 2021

Jeśli istnieje gen ryzyka, dziedziczony po przodkach wewnętrzny zew, który każe opuścić domowe pielesze, tak jak robili to ojcowie czy dziadkowie, i ruszyć przed siebie na niebezpieczną wyprawę, to Worsley obciążony był nim w dwójnasób.

Przeczytaj całość

Chcemy potrzeb, potrzebujemy chęci – recenzja książki „Wiosna” Ali Smith

Chcemy potrzeb, potrzebujemy chęci – recenzja książki „Wiosna” Ali Smith

21 maja 2021

„Wiosna” Ali Smith to układanka emocji, od tych najbardziej podstawowych, pierwotnych, zahaczających o instynkt przetrwania, po bardziej złożone, obejmujące problem godnego funkcjonowania w świecie, gdzie tak często czujemy się bezradni i pozbawieni realnej siły oddziaływania.

Przeczytaj całość

Samotny w muzeum – recenzja komiksu „Hubert” Bena Gijsemansa

Samotny w muzeum – recenzja komiksu „Hubert” Bena Gijsemansa

19 maja 2021

To kameralna, statyczna powieść graficzna, w której buzuje niespodziewanie wiele emocji. Zupełnie jak w przestrzeni galerii. Lub we wnętrzu człowieka, który stara się wypełnić samotność kontaktem ze sztuką.

Przeczytaj całość

Deathmetalowy wujek – recenzja książki „Uwolnić furię. I Am Morbid” Davida Vincenta i Joela McIvera

Deathmetalowy wujek – recenzja książki „Uwolnić furię. I Am Morbid” Davida Vincenta i Joela McIvera

15 maja 2021

Udane rockowe biografie można z grubsza podzielić na dwie kategorie: kroniki różnorakich ekscesów oraz te, które koncentrują się na indywidualnościach. Książka poświęcona Davidowi Vincentowi nie należy do pierwszej, za to zgłasza ambicje do drugiej. W rezultacie zaś ląduje nigdzie.

Przeczytaj całość

Wszyscy patrzymy w to samo słońce – recenzja książki „Wspaniali jesteśmy tylko przez chwilę” Oceana Vuonga

Wszyscy patrzymy w to samo słońce – recenzja książki „Wspaniali jesteśmy tylko przez chwilę” Oceana Vuonga

14 maja 2021

Ta swoista literacka operacja na otwartym sercu nie każdemu musi się podobać, ale tak czy siak, budzi szacunek.

Przeczytaj całość

Drzewa w ruchomych doniczkach – recenzja książki „Nomadland. W drodze za pracą” Jessiki Bruder

Drzewa w ruchomych doniczkach – recenzja książki „Nomadland. W drodze za pracą” Jessiki Bruder

11 maja 2021

Teraz, gdy „Nomadland” w reżyserii Chloé Zhao okazał się największym zwycięzcą tegorocznych Oscarów, jeszcze więcej uwagi powinno spłynąć na książkę Jessiki Bruder, która posłużyła za kanwę filmu. I słusznie.

Przeczytaj całość

Pełnoprawne dopełnienie serii – recenzja komiksu „Muminki tom 1” Tove Jansson

Pełnoprawne dopełnienie serii – recenzja komiksu „Muminki tom 1” Tove Jansson

10 maja 2021

Muminki zawojowały Polskę przede wszystkim dzięki serii książek Tove Jansson i animowanym adaptacjom, jednakże międzynarodową sławę przyniosło tym hipopotamowatym stworzeniom inne medium – paski komiksowe publikowane w prasie codziennej.

Przeczytaj całość

Miłość i polityka – recenzja książki „Serce pełne skorpionów” Wojciech Engelkinga

Miłość i polityka – recenzja książki „Serce pełne skorpionów” Wojciech Engelkinga

7 maja 2021

„Serce pełne skorpionów” to powieść o młodzieńczej miłości. Nie należy jednak zapominać, że historia dojrzewania głównego bohatera rozgrywa się na tle politycznych spisków i intryg; i to ten element świata powieściowego – polityka – zdaje się być akceleratorem fabuły.

Przeczytaj całość

O siostrach, nie tylko dla sióstr – recenzja książki „Dziewczyna, kobieta, inna” Bernardine Evaristo

O siostrach, nie tylko dla sióstr – recenzja książki „Dziewczyna, kobieta, inna” Bernardine Evaristo

4 maja 2021

W „Dziewczynie, kobiecie, innej” dostajemy tętniącą życiem opowieść o konstruowaniu siebie, głośno wykrzyczane „fuck the patriarchy!” oraz kolażowy obraz wielokulturowej Wielkiej Brytanii w całkiem już dojrzałym XXI wieku.

Przeczytaj całość

Akcyjniak SF z „drugim dnem” – recenzja komiksu „The Weatherman – tom 1” Jody’ego LeHeupa, Nathana Foxa i Dave’a Stewarta

Akcyjniak SF z „drugim dnem” – recenzja komiksu „The Weatherman – tom 1” Jody’ego LeHeupa, Nathana Foxa i Dave’a Stewarta

30 kwietnia 2021

Pierwszy tom „The Weatherman” to kawał solidnej rozrywki, ale też ciekawie podany, przemyślany moralitet, który unika niepotrzebnego zadęcia. Pozycja z pewnością warta przeczytania.

Przeczytaj całość

Niezły kryminał w starym stylu – recenzja książki „Dwudziesta trzecia” Beaty i Eugeniusza Dębskich

Niezły kryminał w starym stylu – recenzja książki „Dwudziesta trzecia” Beaty i Eugeniusza Dębskich

27 kwietnia 2021

W „Dwudziestej trzeciej” Dębscy nie przesadzają z afirmacją przemocy, to raczej kameralny kryminał w starym stylu, jakich na polskim rynku niestety pojawia się coraz mniej. A przecież takich książek też łaknie znaczne grono czytelników.

Przeczytaj całość

Są siły dobre i są siły złe – recenzja książki „Kukły” Macieja Siembiedy

Są siły dobre i są siły złe – recenzja książki „Kukły” Macieja Siembiedy

22 kwietnia 2021

„Kukły” to potoczysta, pełna wdzięku powieść, która nie zawiedzie ani oddanych fanów Siembiedy, ani tych, którzy spotkają się z Jakubem Kanią po raz pierwszy.

Przeczytaj całość

Niezwykły ogród o rozwidlających się ścieżkach – recenzja książki „Opowiadania prawie wszystkie” Edgara Allana Poego

Niezwykły ogród o rozwidlających się ścieżkach – recenzja książki „Opowiadania prawie wszystkie” Edgara Allana Poego

19 kwietnia 2021

Kruk, czaszka, czarny kot, serce – te wszystkie proste elementy z okładki „Opowiadań prawie wszystkich” zapowiadają rodzaj niezwykłej podróży, która zabierze nas do odległych początków raczkującej w czasach romantyzmu popkultury.

Przeczytaj całość

Nasza zima dobra – recenzja książki „Zima” Ali Smith

Nasza zima dobra – recenzja książki „Zima” Ali Smith

12 kwietnia 2021

Podczas pracy nad „Zimą” Ali Smith czerpała inspirację z konstrukcji dramatów Szekspira. Tragiczny konflikt u Szekspira, zdaje się nam sugerować autorka, ma zazwyczaj jedną podstawową przyczynę – wszyscy kłamią, oszukują nie tylko ludzi wokół, ale też samych siebie.

Przeczytaj całość

Horror dla pokolenia „Stranger Things” – recenzja komiksu „Coś zabija dzieciaki tom 1” Jamesa Tyniona IV, Werthera Dell’Edery i Miquela Muerty

Horror dla pokolenia „Stranger Things” – recenzja komiksu „Coś zabija dzieciaki tom 1” Jamesa Tyniona IV, Werthera Dell’Edery i Miquela Muerty

9 kwietnia 2021

„Coś zabija dzieciaki” to czerpiący z dość oszczędnego zestawu motywów komiksowy horror, który jest nie tylko świetnie napisany, ale i narysowany.

Przeczytaj całość

Na nieznanych wodach – recenzja książki „Demon i mroczna toń” Stuarta Turtona

Na nieznanych wodach – recenzja książki „Demon i mroczna toń” Stuarta Turtona

6 kwietnia 2021

Znajdziemy tu Agathę Christie i tajemnicę zamkniętego pokoju, ale też Dumasowską przygodę i Balzakowską analizę charakterologiczną. Innymi słowy, Turton tworzył „Demona i mroczną toń” wierny własnemu założeniu: każdy czytelnik skupi się na tych elementach, które najsilniej do niego przemawiają.

Przeczytaj całość

Walka o własną niezależność – recenzja książki „Północna zmiana” Hanny Greń

Walka o własną niezależność – recenzja książki „Północna zmiana” Hanny Greń

1 kwietnia 2021

W przypadku najnowszej książki Hanny Greń możemy mówić o pełnym sukcesie. Nie tylko „Północna zmiana” okazuje się zupełnie niezgorszym kryminałem, ale przede wszystkim fascynującą podróżą w burzliwy okres historii naszego kraju, uzupełnioną galerią interesujących postaci.

Przeczytaj całość