Dyskretny urok old schoolu – recenzja komiksu „Najemnik Medox” Jacka Dąbały i Marka Bieleckiego

Dyskretny urok old schoolu – recenzja komiksu „Najemnik Medox” Jacka Dąbały i Marka Bieleckiego

13 maja 2022

Także i wśród komiksów nie brak popularnych półkowników. „Najemnik Medox” doczekał się wydania po – bagatela – trzydziestu latach.

Przeczytaj całość

Jarzmo drugiego człowieka – recenzja książki „Dawki fantomowe” Wojciecha Chamiera-Gliszczyńskiego

Jarzmo drugiego człowieka – recenzja książki „Dawki fantomowe” Wojciecha Chamiera-Gliszczyńskiego

11 maja 2022

W liczących sobie zaledwie 170 stron „Dawkach fantomowych” autor wystawia na pierwszy plan opresyjny związek, na który wpływ ma epoka, w jakiej funkcjonują bohaterowie, i społeczne konwenanse nakazujące traktować relacje znanego lekarza z pochodzącą ze wsi pielęgniarką niemal jak mezalians.

Przeczytaj całość

Zlew not dead – recenzja książki „Sclavus” Tymona Tymańskiego

Zlew not dead – recenzja książki „Sclavus” Tymona Tymańskiego

5 maja 2022

Tymon odgrażał się, że „Sclavus” będzie dziełem post-postmodernistycznym. Zapewne właśnie w takiej „zlewnej” formie, łączącej style i gatunki, należało opowiedzieć dzieje Totartu, a przy okazji i formatywne lata wiecznego niesfornego dziecka polskiej pop- i kontrkultury.

Przeczytaj całość

Jabberwocky, Leśmian i Zbigniew Ziobro – recenzja komiksu „Oszołomiające bajki urłałckie” Krzysztofa „Prosiaka” Owedyka

Jabberwocky, Leśmian i Zbigniew Ziobro – recenzja komiksu „Oszołomiające bajki urłałckie” Krzysztofa „Prosiaka” Owedyka

2 maja 2022

Antologia tych krótkich form stwarza świetną okazję do zapoznania się z nieco mniej znanym dziełem jednego z ojców chrzestnych polskiego komiksu undergroundowego.

Przeczytaj całość

Opowieść o mroku i stracie – recenzja książki „Poławiacz” Johna Langana

Opowieść o mroku i stracie – recenzja książki „Poławiacz” Johna Langana

22 kwietnia 2022

„Poławiacz” jest powieścią niezwykle zniuansowaną i właściwie w każdym aspekcie nieoczywistą. Jeśli ktokolwiek potrzebował jeszcze dowodu na to, że groza może być literaturą wybitną – właśnie go znalazł.

Przeczytaj całość

Weimarski remiks – recenzja filmu „Fabian albo świat schodzi na psy” na podstawie powieści Ericha Kästnera

Weimarski remiks – recenzja filmu „Fabian albo świat schodzi na psy” na podstawie powieści Ericha Kästnera

5 kwietnia 2022

Gdyby mieszkańcy Berlina mieli w latach 30. XX wieku smartfony z kamerami, być może rejestrowaliby otaczający ich świat właśnie tak, jak zrobił to Dominik Graf.

Przeczytaj całość

Najgorsze wersje nas samych – recenzja książki „Przedsionek piekła” Anny Bailey

Najgorsze wersje nas samych – recenzja książki „Przedsionek piekła” Anny Bailey

25 marca 2022

Małomiasteczkowe społeczności skrywające całe tony sekretów to temat dla kolejnych pokoleń literackich twórców. Jak się okazuje, wciąż można oprzeć na nim fascynującą fabułę.

Przeczytaj całość

Przeszłość zawsze cię dopadnie – recenzja kryminału „Druga siostra” Petera Mohlina i Petera Nyströma

Przeszłość zawsze cię dopadnie – recenzja kryminału „Druga siostra” Petera Mohlina i Petera Nyströma

18 marca 2022

„Druga siostra” to kolejny – po „Ostatnim życiu” – kryminał szwedzkiego duetu Mohlin & Nyström o przygodach agenta FBI Johna Adderleya. Bohater staje przed koniecznością rozwiązania następnej sprawy morderstwa, a zarazem na plecach coraz bardziej czuje niebezpieczny oddech swojej przeszłości.

Przeczytaj całość

Déjà vu na zawrotnej prędkości – recenzja książki „Ultimatum” T.J. Newman

Déjà vu na zawrotnej prędkości – recenzja książki „Ultimatum” T.J. Newman

17 marca 2022

„Ultimatum” to ten typ powieści, które z początku wiele obiecują tylko po to, by z biegiem czasu doprowadzić do rozczarowującego wniosku, że potencjał na prawdziwie zapadającą w pamięć lekturę został skutecznie roztrwoniony coraz bardziej dającą się we znaki sztampą i gatunkowymi schematami.

Przeczytaj całość

Thriller ze wszech miar oldskulowy – recenzja książki „Stare kości” Douglasa Prestona i Lincolna Childa

Thriller ze wszech miar oldskulowy – recenzja książki „Stare kości” Douglasa Prestona i Lincolna Childa

9 marca 2022

Douglas Preston i Lincoln Child to jeden z najbardziej zasłużonych pisarskich duetów, który przez ponad ćwierć wieku utrzymuje równy, wysoki poziom swoich powieści łączących naukę, historię i zdrową dawkę emocji. Najnowsza książka, która pojawiła się na rodzimym rynku, również nie zawodzi oczekiwań.

Przeczytaj całość

Sukces kryje się w umiarze – recenzja filmu „Diuna” Denisa Villeneuve’a

Sukces kryje się w umiarze – recenzja filmu „Diuna” Denisa Villeneuve’a

26 lutego 2022

Z ekranizacjami wielkich dzieł literatury fantastycznej zwykle jest jeden podstawowy problem – chodzi o oczekiwany rozmach realizacji. W książkach tego gatunku budowanie światów odmiennych od naszego jest bowiem równie ważne jak wielowątkowa opowieść. Nie inaczej jest z „Diuną” Franka Herberta.

Przeczytaj całość

Walcząc z demonami przeszłości – recenzja książki „Sanatorium” Sarah Pearse

Walcząc z demonami przeszłości – recenzja książki „Sanatorium” Sarah Pearse

22 lutego 2022

Literackie debiuty to dla czytelnika zawsze loteria – zdarzają się wśród nich pozycje, które mimo znakomitego pomysłu dość wyraźnie tracą przez brak doświadczenia autora, ale bywają również takie, które bez większych oporów można by przypisać twórcom z długim stażem. Powieść Brytyjki plasuje się gdzieś pośrodku.

Przeczytaj całość

Sklepowe duchy – recenzja książki „Horrorstör” Grady’ego Hendrixa

Sklepowe duchy – recenzja książki „Horrorstör” Grady’ego Hendrixa

11 lutego 2022

Grady Hendrix potrafi łączyć grozę ze sporą dawką satyry, ironii i trafnego komentarza w temacie otaczającej nas rzeczywistości. Słowem, jego powieści to na ogół cała masa dobrej zabawy. A teraz mamy szansę zapoznać się z tą, która przyniosła mu największą popularność.

Przeczytaj całość

Dylemat w kolorze szpitalnych ścian – recenzja filmu „Wszystko poszło dobrze” François Ozona

Dylemat w kolorze szpitalnych ścian – recenzja filmu „Wszystko poszło dobrze” François Ozona

31 stycznia 2022

François Ozon nigdy nie bał się wyzwań. Tym razem podejmuje temat prawa do decydowania o życiu i godnej śmierci. I mimo czyhających pułapek, Francuzowi udaje się nie wpaść we wnyki uproszczeń czy emocjonalnego szantażu.

Przeczytaj całość

Czy Tyrmand byłby zły? – recenzja książki „Zły” Leopolda Tyrmanda

Czy Tyrmand byłby zły? – recenzja książki „Zły” Leopolda Tyrmanda

19 stycznia 2022

Kto po Tyrmanda wcześniej nie sięgał i spodziewa się polskiego Harlana Cobena – niech weźmie głęboki wdech i przygotuje się na literaturę o stylu gęstym, ciężkim, nieśpiesznym, w którym bezapelacyjnie warto się powoli zanurzyć.

Przeczytaj całość

Bożonarodzeniowy evergreen? – recenzja komiksu „Trzeba ratować święta!” Benjamina Rennera

Bożonarodzeniowy evergreen? – recenzja komiksu „Trzeba ratować święta!” Benjamina Rennera

1 stycznia 2022

Jeżeli komiks jako forma narracji miałby mieć swój odpowiednik „Kevina samego w domu”, bożonarodzeniowego evergreenu, do którego można wracać pod koniec każdego roku, to „Trzeba ratować święta!” Benjamina Rennera byłby murowanym kandydatem do tego miana.

Przeczytaj całość

W pułapce umysłu – recenzja książki „Ten drugi” Thomasa Tryona

W pułapce umysłu – recenzja książki „Ten drugi” Thomasa Tryona

29 grudnia 2021

Jeden z najbardziej cenionych horrorów psychologicznych, mimo że opublikowany po raz pierwszy w 1971 roku, dopiero teraz zalicza debiut na rodzimym rynku wydawniczym. Czyni to, mając opinię książki, na którą fani grozy powinni szczególnie zwrócić uwagę. Czy tak jest w istocie?

Przeczytaj całość

Starość, uwaga, ratunku, pomocy! – recenzja książki „Finalistka” Anny Janko

Starość, uwaga, ratunku, pomocy! – recenzja książki „Finalistka” Anny Janko

20 grudnia 2021

„Finalistka” to literatura refleksyjna, poetycka, pełna bólu i goryczy wobec życia. Janko wraca do znanej już czytelnikom z „Dziewczyny z zapałkami” i „Pasji według św. Hanki” bohaterki: Hanny, która w „Finalistce” przekracza magiczną barierę 50 lat i zaczyna etap podsumowań.

Przeczytaj całość

Brzemię macierzyństwa – recenzja książki „Wizyta” Helen Phillips

Brzemię macierzyństwa – recenzja książki „Wizyta” Helen Phillips

13 grudnia 2021

Jeśli powieść trafia do rankingów najważniejszych książek roku znanych na całym świecie tytułów prasowych, na dodatek otrzymała nominację do National Book Award, nasze wymagania co do jej jakości zazwyczaj zdecydowanie wzrastają. Nie każda lektura jest w stanie je udźwignąć.

Przeczytaj całość

Z pamiętnika uznanej pisarki – recenzja książki „Wspomnienia przyszłości” Siri Hustvedt

Z pamiętnika uznanej pisarki – recenzja książki „Wspomnienia przyszłości” Siri Hustvedt

7 grudnia 2021

„Wspomnienia przeszłości” Siri Hustvedt to powieściowa hybryda złożona ze wspomnień, eseistycznych przemyśleń dojrzałej pisarki oraz zapisków dziewczyny, która dopiero marzy o literackiej karierze.

Przeczytaj całość