banner ad
Jeszcze więcej tajemnic – recenzja komiksu „Mroczna otchłań – tom 3”

Jeszcze więcej tajemnic – recenzja komiksu „Mroczna otchłań – tom 3”

18 października 2021

W trzecim tomie „Mrocznej otchłani” eksplorujemy kolejne, nie tylko podwodne, obszary i tajemnice. Fabuła robi się coraz ciekawsza, prowadząc do finału, który może skierować historię na zupełnie nowe tory.

Przeczytaj całość

Przezwyciężyć mrok – recenzja książki „Mexican Gothic” Silvii Moreno-Garcii

Przezwyciężyć mrok – recenzja książki „Mexican Gothic” Silvii Moreno-Garcii

15 października 2021

Choć powieść gotycka lata świetności ma już dawno za sobą, nie znaczy to, że od czasu do czasu w tym wiekowym gatunku nie znajdziemy pozycji nowych i próbujących wykorzystać jego elementy w nieco inny sposób.

Przeczytaj całość

Jaka piękna apokalipsa – recenzja książki „Inwazja Jaszczurów” Karela Čapka

Jaka piękna apokalipsa – recenzja książki „Inwazja Jaszczurów” Karela Čapka

7 października 2021

„Inwazja Jaszczurów” po ponad 80 latach od wydania wcale nie traci na aktualności, a wręcz zyskuje. Karel Čapek wypełnił ją wszystkimi strachami człowieka, który jest bezradny, ale i arogancki w obliczu nieprzewidywalnych młynów historii.

Przeczytaj całość

Wojna i pokój –  recenzja komiksów „DMZ. Strefa zdemilitaryzowana” tom 4 i 5 Briana Wooda i Riccarda Burchielliego

Wojna i pokój – recenzja komiksów „DMZ. Strefa zdemilitaryzowana” tom 4 i 5 Briana Wooda i Riccarda Burchielliego

4 października 2021

Im bliżej jesteśmy finału monumentalnej historii Briana Wooda o amerykańskim konflikcie, tym większy podziw wzbudza fabularna struktura, w której centrum stoi do samego, poruszającego końca jej główny bohater – Matty Roth.

Przeczytaj całość

Świadectwo wrażliwości – recenzja książki „Upiory XX wieku” Joego Hilla

Świadectwo wrażliwości – recenzja książki „Upiory XX wieku” Joego Hilla

1 października 2021

Niezwykle rzadko na rynku książki trafiają się takie zbiory opowiadań, które w żadnym momencie nie schodzą z wysokiego poziomu. Po takim autorze jak Joe Hill można jednak spodziewać się czegoś wyjątkowego – i się nie rozczarować.

Przeczytaj całość

Niezwykła literacka przygoda – recenzja książki „Wielka podróż małego Mila” Nortona Justera

Niezwykła literacka przygoda – recenzja książki „Wielka podróż małego Mila” Nortona Justera

28 września 2021

„Wielka podróż małego Mila” to powieść, która uzupełnia jedną z wielkich „białych plam” w obszarze literatury dla dzieci na polskim rynku.

Przeczytaj całość

Solidne rozwinięcie z dużą dawka akcji – recenzja komiksu „Coś zabija dzieciaki tom 2” Jamesa Tyniona IV, Werthera Dell’Edery i Miquela Muerty

Solidne rozwinięcie z dużą dawka akcji – recenzja komiksu „Coś zabija dzieciaki tom 2” Jamesa Tyniona IV, Werthera Dell’Edery i Miquela Muerty

23 września 2021

Pierwszy tom „Coś zabija dzieciaki” pozostawił nas z ustami szeroko otwartymi z zaskoczenia. Druga część mocno rozwija historię, odsłaniając wiele kart. Ktoś mógłby zapytać, czy może nawet nie za wiele.

Przeczytaj całość

Z miłości do kina – recenzja książki „Pewnego razu w Hollywood” Quentina Tarantino

Z miłości do kina – recenzja książki „Pewnego razu w Hollywood” Quentina Tarantino

21 września 2021

„Pewnego razu w Hollywood” to pełnoprawna fabuła, rozwijająca i pogłębiająca to, co znamy ze srebrnego ekranu. Zabawna, zaskakująca i porządnie napisana.

Przeczytaj całość

Portret człowieka w całej jego złożoności – recenzja książki „Dzikie żądze. Bronisław Malinowski nie tylko w terenie” Grzegorza Łysia

Portret człowieka w całej jego złożoności – recenzja książki „Dzikie żądze. Bronisław Malinowski nie tylko w terenie” Grzegorza Łysia

17 września 2021

„Dzikie żądze. Bronisław Malinowski nie tylko w terenie” to biografia niezwykła i efektywnie pobudzająca szare komórki dzięki swej warstwie faktograficznej, ale także intelektualnej.

Przeczytaj całość

Oryginalnie o nawiedzonym domu – recenzja książki „Dom stu szeptów” Grahama Mastertona

Oryginalnie o nawiedzonym domu – recenzja książki „Dom stu szeptów” Grahama Mastertona

14 września 2021

Trudno znaleźć w popkulturze jednoznacznie kojarzący się z grozą motyw, który byłby równie wyeksploatowany przez kolejne pokolenia twórców, jak ten o nawiedzonym domu. Któż inny mógł jednak zaproponować nam coś oryginalnego w tak ogranym temacie, jeśli nie sam brytyjski mistrz horroru?

Przeczytaj całość

Batalia dobra ze złem – recenzja książki „Długi zew” Ann Cleeves

Batalia dobra ze złem – recenzja książki „Długi zew” Ann Cleeves

10 września 2021

„Długi zew” rozpoczyna nową serię książek rozgrywających się w Północnym Devonie, za głównego bohatera mając nie tyle specyficznego śledczego Matthew Venna, co po prostu całą lokalną społeczność tego skrawka Anglii.

Przeczytaj całość

Udany literacki powrót Tomasza Winklera – recenzja książki „Zimny trop” Beaty i Eugeniusza Dębskich

Udany literacki powrót Tomasza Winklera – recenzja książki „Zimny trop” Beaty i Eugeniusza Dębskich

6 września 2021

„Zimny trop” Beaty i Eugeniusza Dębskich to potwierdzenie, że gatunkowa wycieczka w kryminał tej autorskiej pary była słusznym wyborem.

Przeczytaj całość

Historia boksera z Auschwitz – recenzja książki „Mistrz. Tadeusz 'Teddy’ Pietrzykowski”

Historia boksera z Auschwitz – recenzja książki „Mistrz. Tadeusz 'Teddy’ Pietrzykowski”

26 sierpnia 2021

„Mistrz” to z jednej strony historia niewyobrażalnej woli przetrwania za wszelką cenę mimo najgorszego upodlenia. Z drugiej – bardzo szczera, osobista opowieść o człowieku, którego rany chyba nigdy się nie zaleczyły.

Przeczytaj całość

Praska szczerość – recenzja książki „Plan Leńskiego” Daniela Wyszogrodzkiego

Praska szczerość – recenzja książki „Plan Leńskiego” Daniela Wyszogrodzkiego

25 sierpnia 2021

Ta książka to niezwykła seria pocztówek, opowiadających o ważnym okresie dziejów stolicy mniej z historycznym zacięciem, a bardziej z uliczną, praską szczerością.

Przeczytaj całość

Spłukać się i umrzeć w Paryżu – recenzja książki „Francuskie wyjście” Patricka deWitta

Spłukać się i umrzeć w Paryżu – recenzja książki „Francuskie wyjście” Patricka deWitta

23 sierpnia 2021

Można odczytać „Francuskie wyjście” jako satyrę na „klasę próżniaczą”, ale byłoby to znaczne uproszczenie. DeWitt bawi się konwencjami, puszcza oko do czytelnika, a piętrząc groteskę, potrafi być sentymentalny i liryczny.

Przeczytaj całość

Lekcja górskiego survivalu – recenzja książki „Biały pył. Piekło na K2” Krzysztofa Koziołka

Lekcja górskiego survivalu – recenzja książki „Biały pył. Piekło na K2” Krzysztofa Koziołka

20 sierpnia 2021

„Biały pył. Piekło na K2” Krzysztofa Koziołka to solidna dawka górskiej przygody, dopięta na ostatni guzik w warstwie technicznej i potrafiąca uświadomić, jak niewiele znaczymy wobec potęgi natury.

Przeczytaj całość

Na ile znamy prawdę o ludziach, którymi się otaczamy? – recenzja książki „Oszustka” Janelle Brown

Na ile znamy prawdę o ludziach, którymi się otaczamy? – recenzja książki „Oszustka” Janelle Brown

11 sierpnia 2021

„Oszustka” Janelle Brown – jak większość dobrze skrojonych thrillerów – podejmuje temat winy i kary. Jednak realizuje go w dość nietypowy sposób.

Przeczytaj całość

Był czas na śmiech, jest czas na łzy – recenzja komiksu „Fear Agent – tom 3” Ricka Remendera i Tony’ego Moore’a

Był czas na śmiech, jest czas na łzy – recenzja komiksu „Fear Agent – tom 3” Ricka Remendera i Tony’ego Moore’a

2 sierpnia 2021

Trzecia część „Fear Agenta” Ricka Remendera przynosi zmiany. Wprawdzie historia ewoluowała z zeszytu na zeszyt, ale to właśnie w tomie wieńczącym serię widać to najmocniej.

Przeczytaj całość

Strzeż się halnego – recenzja książki „Wiatr” Jozefa Kariki

Strzeż się halnego – recenzja książki „Wiatr” Jozefa Kariki

29 lipca 2021

Jeśliby po lekturze „Wiatru” wyrzucić z głowy ostatnie kilkanaście stron, to nadal można ze spokojem sumienia skonstatować, że przeczytaliśmy kolejny dobry horror Słowaka. Niemniej jednak rozpatrując książkę jako całość, trudno nie uciec od wrażenia, że tym razem ktoś tu jednak przekombinował.

Przeczytaj całość

Po nitce do kłębka – recenzja serialu „Cormoran Strike: Zabójcza biel”

Po nitce do kłębka – recenzja serialu „Cormoran Strike: Zabójcza biel”

27 lipca 2021

„Zabójcza biel” – najnowszy sezon przygód Cormorana Strike’a i Robin Ellacott sprawdza się jako wciągający kryminał, który myli tropy i nieustannie angażuje uwagę widza.

Przeczytaj całość