Familijny horror – recenzja książki „Misterium” Deana Koontza

Familijny horror – recenzja książki „Misterium” Deana Koontza

1 marca 2024

Jeden z najpopularniejszych autorów powieści grozy niejednokrotnie udowadniał, że na polu łączenia stricte horrorowych motywów z fantastyką naukową radzi sobie co najmniej przyzwoicie. Jego najnowsza powieść wydana nad Wisłą jest tego dobrym przykładem.

Przeczytaj całość

Bilet wstępu do Fabryki Snów – recenzja książki „Oscarowe wojny. Historia Hollywood pisana złotem, potem i łzami” Michaela Schulmana

Bilet wstępu do Fabryki Snów – recenzja książki „Oscarowe wojny. Historia Hollywood pisana złotem, potem i łzami” Michaela Schulmana

28 lutego 2024

Książka „Oscarowe wojny” Michaela Schulmana trafiła właśnie na księgarskie półki. To doskonały moment, by przed kolejną oscarową galą zapoznać się z historią najbardziej prestiżowej nagrody filmowej na świecie. I przy okazji dowiedzieć się, jak na przestrzeni dekad zmieniało się Hollywood.

Przeczytaj całość

Palący ogień zemsty – recenzja książki „Kornik” Layli Martínez

Palący ogień zemsty – recenzja książki „Kornik” Layli Martínez

23 lutego 2024

Debiutowanie w literaturze grozy, którą w świadomości masowego odbiorcy ukształtowały przez dekady książki takich mistrzów jak Stephen King czy Dean Koontz, nie jest rzeczą łatwą. Hiszpanka Layla Martínez wyszła z tego wyzwania obronną ręką, posługując się gatunkowymi ramami, by przemycić treści wyłamujące się poza ograne schematy.

Przeczytaj całość

Nie uciekniesz od przeszłości – recenzja książki „Asymetria” Bartosza Szczygielskiego

Nie uciekniesz od przeszłości – recenzja książki „Asymetria” Bartosza Szczygielskiego

15 lutego 2024

Autor „Dnia gniewu” powraca z nową książką. „Asymetria” kolejny raz zabiera czytelnika w nieoczywiste rejony – tym razem u boku nowej bohaterki Alicji Mort, która potrafi „czytać ludzi”. Jak dziewczyna pożytkuje swoje umiejętności i w jaką intrygę się wikła? Tego dowiecie się z „Asymetrii”, a wcześniej przeczytajcie naszą recenzję.

Przeczytaj całość

Jeszcze więcej dinozaurów – recenzja książki „Park Jurajski: Zaginiony świat” Michaela Crichtona

Jeszcze więcej dinozaurów – recenzja książki „Park Jurajski: Zaginiony świat” Michaela Crichtona

13 lutego 2024

Napisanie kontynuację historii, która ociera się o geniusz w literaturze popularnej, nie jest łatwym zadaniem. Jeżeli jednak próby takiej podejmuje się niedościgniony mistrz gatunku, to wcale nie musi stać na przegranej pozycji.

Przeczytaj całość

Grzechy cywilizacji – recenzja książki „Wytępić całe to bydło” Svena Lindqvista

Grzechy cywilizacji – recenzja książki „Wytępić całe to bydło” Svena Lindqvista

6 lutego 2024

W „Wytępić całe to bydło” czeka na nas piorunująco bezpardonowy obraz wyzutej z moralności machiny terroru, jaką w imię krzewienia nowoczesności stworzył i w praktyce stosował „cywilizowany” świat.

Przeczytaj całość

Codzienna walka politycznego uchodźcy – recenzja komiksu „Klub dysydenta” Tahy Siddiqui i Huberta Maury’ego

Codzienna walka politycznego uchodźcy – recenzja komiksu „Klub dysydenta” Tahy Siddiqui i Huberta Maury’ego

1 lutego 2024

„Klub dysydenta” jest kolejnym przykładem graficznego reportażu, który przybliża zwyczaje i zasady panujące w odległym od nas kraju. To już na polskim rynku komiksowym rodzaj trendu, dzięki któremu w atrakcyjny formalnie i zarazem przemyślany sposób poszerzamy naszą wiedzę o współczesnym świecie.

Przeczytaj całość

Niczym nieskrępowany akt tworzenia – recenzja zbioru opowiadań „Iluminacje” Alana Moore’a

Niczym nieskrępowany akt tworzenia – recenzja zbioru opowiadań „Iluminacje” Alana Moore’a

30 stycznia 2024

Alan Moore jak mało kto zasłużył sobie na status popkulturowej legendy, a swym obejmującym cztery dekady pracy zbiorem opowiadań udowadnia, że jedynym ograniczeniem dla jego twórczości jest… wyobraźnia czytelnika.

Przeczytaj całość

Kulisy powstania popkulturowego fenomenu – recenzja komiksu „Wojny Lucasa” Laurenta Hopmana i Renauda Roche’a

Kulisy powstania popkulturowego fenomenu – recenzja komiksu „Wojny Lucasa” Laurenta Hopmana i Renauda Roche’a

18 stycznia 2024

„Wojny Lucasa” to reportaż zza kulis powstawania pierwszego filmu z serii “Gwiezdne wojny”. Choć w równym stopniu jest to również biografia specyficznego twórcy filmowego, który urzeczywistniwszy noszony w sobie przez lata pomysł, na zawsze zmienił hollywoodzką branżę.

Przeczytaj całość

Mocny powiew egzotyki – recenzja książki „Orient” Macieja Siembiedy

Mocny powiew egzotyki – recenzja książki „Orient” Macieja Siembiedy

3 stycznia 2024

„Orient” Macieja Siembiedy nie zaskakuje, ponieważ otrzymujemy dokładnie to, czego mogliśmy się spodziewać po tym pisarzu, szczególnie jeśli znamy powieści z udziałem Jakuba Kani. A to oznacza, że znów jest bardzo dobrze.

Przeczytaj całość

Wojna nie dla wszystkich – recenzja komiksu „Sztandar czarnej gwiazdy” Yves’a Sentego i Steve’a Cuzora

Wojna nie dla wszystkich – recenzja komiksu „Sztandar czarnej gwiazdy” Yves’a Sentego i Steve’a Cuzora

24 grudnia 2023

„Sztandar czarnej gwiazdy” to intrygująca fikcja historyczna o wydarzeniach sprzed lat, która stanowi jak najbardziej współczesny komentarz do stale rozpalającej emocje kwestii rasizmu. Ile znaczyło niegdyś życie czarnoskórych obywateli USA?

Przeczytaj całość

Morderczy sierpień w brytyjskim tyglu – recenzja książki „Miecz i tarcza” Iana Rankina

Morderczy sierpień w brytyjskim tyglu – recenzja książki „Miecz i tarcza” Iana Rankina

15 grudnia 2023

Szósty tom opowieści o detektywie Johnie Rebusie to niezwykle gęsta fabularnie kryminalna układanka, do ogarnięcia której czytelnikowi przyda się historyczne obycie w polityczno-narodowych podziałach występujących w Wielkiej Brytanii. Bez tego możemy zginąć niczym kolejne postacie w brutalny sposób schodzące ze sceny w „Mieczu i tarczy”.

Przeczytaj całość

Kompendium kingologii – recenzja książki „Stephen King. Kompletny przewodnik po życiu, twórczości i inspiracjach” Beva Vincenta

Kompendium kingologii – recenzja książki „Stephen King. Kompletny przewodnik po życiu, twórczości i inspiracjach” Beva Vincenta

6 grudnia 2023

Ta okazale wydana książka ma swój ciężar. I chodzi zarówno o wagę samego tomu, jak i zgromadzoną wewnątrz faktografię. Jeśli potrzebujecie w swoim życiu kompendium wiedzy z zakresu kingologii, to jest ono właśnie tutaj.

Przeczytaj całość

Przeszłość jest w twojej głowie – recenzja filmu „Kiedy stopi się lód” Veerle Baetens

Przeszłość jest w twojej głowie – recenzja filmu „Kiedy stopi się lód” Veerle Baetens

2 grudnia 2023

Kiedy Eva otrzymuje zaproszenie na wydarzenie w rodzinnej wsi, kliknięcie ikonki „wezmę udział” kosztuje ją wiele wysiłku. Powrót w rodzinne strony oznacza bowiem konfrontację z koszmarem, który naznaczył ją na całe życie. I musi się z nim zmierzyć sama. Z wielkim blokiem lodu w bagażniku samochodu.

Przeczytaj całość

Z nimi najlepiej na zdjęciu – recenzja książki „Rodzinna gra” Catherine Steadman

Z nimi najlepiej na zdjęciu – recenzja książki „Rodzinna gra” Catherine Steadman

28 listopada 2023

Brytyjska aktorka i pisarka Catherine Steadman, która na gruncie literackim zadebiutowała dobrze przyjętym thrillerem „Pod wodą”, po raz kolejny odsłania mroczne tajemnice czające się pod powierzchnią pozornie doskonałych relacji i udowadnia, że w takiej tematyce czuje się niezwykle dobrze – nawet jeśli fabularnie nie udaje jej się uniknąć pewnych potknięć.

Przeczytaj całość

Wiktoriańskie bizarro, czyli co tu jest blagą? – recenzja książki „Biedne istoty” Alasdaira Graya

Wiktoriańskie bizarro, czyli co tu jest blagą? – recenzja książki „Biedne istoty” Alasdaira Graya

24 listopada 2023

Za sprawą hollywoodzkiej ekranizacji najsłynniejsza powieść Alasdaira Graya zyskuje właśnie nowe życie. I dobrze się stanie, jeśli będzie czytana w zupełnym oderwaniu od filmu. Z całym szacunkiem bowiem dla reżysera Jorgosa Lantimosa i jego ekipy, ale tej książki nie da się tak po prostu przenieść na ekran.

Przeczytaj całość

John Rebus na emeryturze – recenzja książki „Wszyscy diabli” Iana Rankina

John Rebus na emeryturze – recenzja książki „Wszyscy diabli” Iana Rankina

16 listopada 2023

„Wszyscy diabli” to dwudziesty pierwszy tom cyklu o edynburskim detektywie Johnie Rebusie. Czy w roli emerytowanego policjanta bohater wymyślony przez Iana Rankina wciąż daje radę?

Przeczytaj całość

Noblista i grabarze – recenzja filmu „Osobliwości sycylijskie” Roberta Andò

Noblista i grabarze – recenzja filmu „Osobliwości sycylijskie” Roberta Andò

15 listopada 2023

Jeśli śmiechem można rozbroić poważny kryzys twórczy, to da się także nakręcić komedię o kulisach powstania poważnego awangardowego dzieła. „Osobliwości sycylijskie” są na to całkiem udanym dowodem.

Przeczytaj całość

W ciemnym, mrocznym lesie – recenzja książki „Diabelski krąg” Przemysława Borkowskiego

W ciemnym, mrocznym lesie – recenzja książki „Diabelski krąg” Przemysława Borkowskiego

6 listopada 2023

„Diabelski krąg” to czwarta powieść kryminalna Przemysława Borkowskiego z udziałem prokurator Gabrieli Seredyńskiej. Z jaką pełną tajemnic sprawą kryminalną musi sobie poradzić tym razem?

Przeczytaj całość

Konflikt na wysokościach – recenzja książki „Stacja” Jakuba Szamałka

Konflikt na wysokościach – recenzja książki „Stacja” Jakuba Szamałka

2 listopada 2023

Środowisko, w którym najmniejszy nawet błąd może oznaczać zagrożenie życia, a personalne animozje podsycane są turbulencjami na międzynarodowej scenie politycznej? Taka mieszanka to gotowy przepis na katastrofę. I – jak udowadnia Jakub Szamałek – pełen rozmachu thriller.

Przeczytaj całość