Na ISS nikt nie usłyszy twojego krzyku – recenzja książki „Grawitacja” Tess Gerritsen

Na ISS nikt nie usłyszy twojego krzyku – recenzja książki „Grawitacja” Tess Gerritsen

30 stycznia 2023

Choć Tess Gerritsen dała się poznać polskim czytelnikom dzięki serii znakomitych thrillerów medycznych, nie znaczy to że nie potrafi odnaleźć się w nieco innej tematyce. Takim wyjątkiem od reguły jest wznowiona właśnie „Grawitacja”, gdzie medycyna wystrzelona zostaje na okołoziemską orbitę, by tam skrzyżować rękawice z pełnoprawnym science fiction.

Przeczytaj całość

Spowiedź awanturnika – recenzja książki „Przyjaciele, kochankowie i ta Wielka Straszna Rzecz” Matthew Perry’ego

Spowiedź awanturnika – recenzja książki „Przyjaciele, kochankowie i ta Wielka Straszna Rzecz” Matthew Perry’ego

19 stycznia 2023

„Przyjaciele, kochankowie…” to autobiografia, która nie boi się podjąć tematów trudnych i – zwłaszcza dla jej autora – bolesnych, ale potrafi też wskazać światełko w tunelu dla wszystkich zmagających się z podobnymi problemami.

Przeczytaj całość

Żałobę odpędza się działaniem – recenzja książki „Ten się śmieje, kto ma zęby” Zyty Rudzkiej

Żałobę odpędza się działaniem – recenzja książki „Ten się śmieje, kto ma zęby” Zyty Rudzkiej

5 stycznia 2023

Nowa powieść Zyty Rudzkiej to opowieść o braniu się za bary z życiem. Szczęśliwie wolna od coachingowych frazesów i poppsychologii, za to zrelacjonowana intensywnym i dosadnym językiem, który potrafi wypłacić czytelnikowi sakramentalnego liścia na odmułkę.

Przeczytaj całość

Superherosi po naszemu – recenzja książki „Deman” Artura Urbanowicza

Superherosi po naszemu – recenzja książki „Deman” Artura Urbanowicza

2 stycznia 2023

Kolejne powieści Artura Urbanowicza sukcesywnie ugruntowywały jego pozycję jednego z najciekawszych rodzimych autorów parających się literaturą z pogranicza fantastyki i grozy. „Deman” to próba zdobycia nieco innego terenu – tego, na którym panują superbohaterowie.

Przeczytaj całość

Argentyńska pasja – recenzja książki „Bogowie tanga” Caroliny do Robertis

Argentyńska pasja – recenzja książki „Bogowie tanga” Caroliny do Robertis

20 grudnia 2022

„Bogowie tanga” Caroliny do Robertis to porywająca opowieść o argentyńskiej pasji. I wyjątkowo nie chodzi o piłkę nożną, bo w panteonie miejscowych bożków na długo przed Maradoną i Messim swoje miejsca zajmowali już Gardel i Piazzolla.

Przeczytaj całość

Władcy marionetek – recenzja komiksu „47 strun – część pierwsza” Timothégo Le Bouchera

Władcy marionetek – recenzja komiksu „47 strun – część pierwsza” Timothégo Le Bouchera

13 grudnia 2022

Trzecia powieść graficzna francuskiego twórcy opublikowana przez Non Stop Comics to dzieło tyleż monumentalne w swych rozmiarach, co nieodmiennie intrygujące formą i poruszanymi przezeń problemami.

Przeczytaj całość

Burza za kulisami arcydzieła – recenzja książki „Zostaw broń, weź cannoli” Marka Seala

Burza za kulisami arcydzieła – recenzja książki „Zostaw broń, weź cannoli” Marka Seala

7 grudnia 2022

„Zostaw broń, weź cannoli” to lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników filmu „Ojciec Chrzestny”. Zresztą jeśli interesuje was kino, chcecie poznać lepiej Nowe Hollywood lub po prostu dowiedzieć się, jak to się stało, że Marlon Brando pokazał ekipie filmowej tyłek, to książka Seala również zaspokoi waszą ciekawość.

Przeczytaj całość

Żywot człowieka nieświętego – recenzja komiksu „Blast tom 1” Manu Larceneta

Żywot człowieka nieświętego – recenzja komiksu „Blast tom 1” Manu Larceneta

2 grudnia 2022

Razem z komiksem „Blast” ukazały się u nas dotychczas trzy tytuły francuskiego artysty Manu Larceneta. Każdy z nich jest niczym bomba zrzucona na czytelnika – za każdym razem wypełniona innym materiałem, choć o podobnej sile rażenia.

Przeczytaj całość

Melodia przemieniona w literackie złoto – recenzja książki „Kołysanka” Macieja Siembiedy

Melodia przemieniona w literackie złoto – recenzja książki „Kołysanka” Macieja Siembiedy

27 listopada 2022

Maciej Siembieda posiada talent do łączenia faktów historycznych z fikcją, pisząc zajmujące powieści, jakich nie powstydziliby się twórcy światowego formatu. Szachy, malarstwo czy – jak w tym przypadku – muzyka. Okazuje się, że w odpowiednich rękach każdy temat da się przekształcić w literackie złoto.

Przeczytaj całość

I nie odpuści wam żadnej winy… – recenzja książki „Śmierć druga” Beaty i Eugeniusza Dębskich

I nie odpuści wam żadnej winy… – recenzja książki „Śmierć druga” Beaty i Eugeniusza Dębskich

22 listopada 2022

„Śmierć druga”, czwarta książka z serii o Tomku Winklerze, jest odrobinę lżejsza niż poprzedni tom, mroczny „Szwedzki kryminał”. Nie zmienia to faktu, że nadal mamy do czynienia z pełnokrwistą (dosłownie i w przenośni) opowieścią w konwencji kryminalno-sensacyjnej, okraszoną dodatkowo ostrym komentarzem społecznym.

Przeczytaj całość

Wściekły na Londyn – recenzja książki „Kieł i pazur” Iana Rankina

Wściekły na Londyn – recenzja książki „Kieł i pazur” Iana Rankina

15 listopada 2022

W trzeciej części przygód Johna Rebusa wybieramy się razem z bohaterem serii do Londynu, gdzie grasuje seryjny morderca o wilkołaczym przezwisku Wolfman. Czyżby wizyta w stolicy Wielkiej Brytanii miała przerodzić się dla detektywa w prawdziwy horror?

Przeczytaj całość

Polski western bez fałszywki – recenzja komiksu „Binio Bill” Jerzego Wróblewskiego

Polski western bez fałszywki – recenzja komiksu „Binio Bill” Jerzego Wróblewskiego

10 listopada 2022

Być może strzelał szybciej od Lucky Luke’a, a na pewno miał szczękę bardziej kwadratową niż Batman. Jedyny pełnokrwisty polski kowboj doczekał się zbioru poświęconych mu komiksów.

Przeczytaj całość

Dziecięcy show-biznes i kultura wellness – recenzja książki „Będę tobą” Janelle Brown

Dziecięcy show-biznes i kultura wellness – recenzja książki „Będę tobą” Janelle Brown

8 listopada 2022

Janelle Brown powraca z nową książką. „Będę tobą” to solidnie nakreślony dramat o tragicznych wyborach i ludzkiej bezradności napisany w konwencji thrillera.

Przeczytaj całość

(Nadal) zdarzyć się może – recenzja filmu „Zdarzyło się” na podstawie książki Annie Ernaux

(Nadal) zdarzyć się może – recenzja filmu „Zdarzyło się” na podstawie książki Annie Ernaux

2 listopada 2022

„Zdarzyło się” wchodzi na ekrany polskich kin w glorii Złotego Lwa dla najlepszego filmu oraz Nagrody Nobla dla autorki literackiego pierwowzoru, Annie Ernaux. Przede wszystkim jednak obraz Audrey Diwan obejrzeć warto jako ponadhistoryczną przestrogę przed tyranią milczącego posłuszeństwa.

Przeczytaj całość

Zaproszenie do koszmaru – recenzja komiksu „Niczym aksamitna rękawica odlana z żelaza” Daniela Clowesa

Zaproszenie do koszmaru – recenzja komiksu „Niczym aksamitna rękawica odlana z żelaza” Daniela Clowesa

22 października 2022

Komiks Clowesa ukazał się już w Polsce 14 lat temu. Od dawna niedostępny w sprzedaży doczekał się właśnie reedycji. Nadarza się więc świetna okazja, by przypomnieć sobie lub poznać jedną z wybitniejszych powieści graficznych w historii.

Przeczytaj całość

Mroczna strona miasta – recenzja książki „Mętna woda” Iana Rankina

Mroczna strona miasta – recenzja książki „Mętna woda” Iana Rankina

17 października 2022

Drugie spotkanie z detektywem Johnem Rebusem jest jeszcze bardziej udane niż pierwsze. Jednak tym razem Ian Rankin nie tylko skupia się mocno na osobie głównego bohatera, ale przede wszystkim na odmalowaniu mrocznego oblicza Edynburga.

Przeczytaj całość

Ujarzmić klątwę – recenzja książki „Hex” Thomasa Oldego Heuvelta

Ujarzmić klątwę – recenzja książki „Hex” Thomasa Oldego Heuvelta

7 października 2022

Literacka groza to wbrew pozorom nie tylko makabryczne obrazki, ale w wielu wypadkach doskonała platforma pod głębszą analizę mroczniejszej części ludzkiej psychiki. Anglojęzyczny debiut i zarazem powieść, która spowodowała, że Thomas Olde Heuvelt pojawił się na ustach pisarskiego świata, jest doskonałym tego przykładem.

Przeczytaj całość

Szczepionka przeciw zagładzie – recenzja książki „Unicestwianie” Michela Houellebecqa

Szczepionka przeciw zagładzie – recenzja książki „Unicestwianie” Michela Houellebecqa

5 października 2022

Kolejne powieści Houellebecqa wydawały się być jak kanarki w dawnej kopalni – ostrzegały przed nadchodzącym kataklizmem. Przyszłość pokaże, na ile prawdziwa jest wizja z „Unicestwiania”, choć oprócz katastroficznych wieszczeń wielki prowokator ma też do zaproponowania swoistą szczepionkę przeciw zagładzie.

Przeczytaj całość

Wykręcone na drugą stronę – recenzja komiksu „Zasada Trójek” Tomasza Spella

Wykręcone na drugą stronę – recenzja komiksu „Zasada Trójek” Tomasza Spella

26 września 2022

„Zasada Trójek” to nie tylko wizualne cacko, choć niewątpliwie zachwyca feerią kolorów i mocą detali. Dzieło Tomka Grządzieli vel Spella jest bardzo ambitnym projektem, praktycznie pozbawionym odnośników nie tylko w polskim komiksie.

Przeczytaj całość

Pierwsze spotkanie z detektywem Johnem Rebusem – recenzja książki „Supełki i krzyżyki” Iana Rankina

Pierwsze spotkanie z detektywem Johnem Rebusem – recenzja książki „Supełki i krzyżyki” Iana Rankina

22 września 2022

Nowe wydania książek z serii o detektywie Johnie Rebusie to kolejna już próba spopularyzowania u nas twórczości Iana Rankina. Czy w dzisiejszym zalewie kryminalnej literatury warto sięgnąć po powieści, które są powszechnie uważane za klasykę gatunku?

Przeczytaj całość