banner ad

Studenci Politechniki Wrocławskiej zbudowali papierowy pawilon dla Zbigniewa Herberta

28 lipca 2018


Na dziedzińcu gmachu głównego Politechniki Wrocławskiej stanął wykonany w całości z papieru pawilon poświęcony Zbigniewowi Herbertowi. Ekspozycja jest efektem pracy studentów tamtejszego Wydziału Architektury.

18 przyszłych architektów pod okiem prof. Romualda Tarczewskiego i dr. Jerzego Łątki przez cały semestr realizowało projekt, od koncepcji po gotowy pawilon. Pomysł na właśnie taki, a nie inny temat zrodził się naturalnie, ponieważ rok 2018 ogłoszony został przez sejm Rokiem Zbigniewa Herberta.

„Powstało wtedy kilka projektów, a studenci pracowali w kilkuosobowych grupach. Przygotowując swój projekt, musieli zagłębić się trochę w jego poezję i poznać życiorys” ? wyjaśnia dr Jerzy Łątka.

Spośród kilku wstępnych koncepcji, studenci wybrali tę jedną, która najlepiej ich zdaniem nadawała się do realizacji. Po burzliwych dyskusjach wyłonili projekt mobilnego pawilonu nawiązującego do jednego z motywów często pojawiającego się w poezji Herberta ? lasu.

Prostopadłościan o wymiarach podstawy 5 na 3 metry i wysokości 3 metrów podzielony został na trzy integralne elementy: przykrycie (czyli korony drzew), słupy (pnie) i podłoże (ściółka leśna). Do zadaszenia pawilonu przyczepiono paski papieru z fragmentami wierszy poety nawiązującymi do motywu lasu i natury.

Pawilon niemal w całości został wykonany z papieru, z wykorzystaniem takich materiałów jak tektura falista, masa papierowa, tuleje i kształtowniki papierowe. Projektanci musieli sprawdzić wytrzymałość materiałów, dlatego przed przystąpieniem do budowy przeprowadzili w uczelnianym laboratorium odpowiednie testy.

Pawilon dla Herberta znajduje się na dziedzińcu budynku A-1 przy wybrzeżu Wyspiańskiego we Wrocławiu. Można go oglądać w godzinach pracy uczelni oraz… na załączonych zdjęciach.

[am]
fot. ISZ, MC / Politechnika Wrocławska

Tagi: , , , , ,

Kategoria: newsy