banner ad

Wymarzone miejsce dla miłośników książek. Stary budynek w malowniczej chińskiej wsi przerobiono na księgarnię z hotelem

21 lutego 2020


Zabytkowy budynek położony w malowniczej chińskiej wiosce przekształcono w księgarnię i czytelnię, która pełni też funkcję hotelu. Miłośnicy książek mogą spać w kapsułach pomysłowo ukrytych między regałami i czytać, upajając się widokiem niezwykłego krajobrazu za oknami.

Qinglongwu to starożytna wioska leżąca w głębi gór i lasów w prowincji Zhejiang. W miejscowości znajduje się stary dwór wybudowany tradycyjną techniką h?ngt?, polegającą na wznoszeniu ścian budynków z mieszanki ziemi i gliny ubijanej w szalunkach. Właściciel obiektu postanowił przekształcić go w miejsce, które mogło przynieść pożytek nie tylko mieszkańcom okolicy, ale też turystom, dlatego w środku postanowił zrobić księgarnię i czytelnię, ale też hotel kapsułowy.

Architekci z firmy projektanckiej Atelier tao+c twierdzą, że współcześni ludzie żyją otoczeni przedmiotami. Przebudowując dwór z myślą o nowym zastosowaniu, uwzględnili więc tę ideę. Po usunięciu oryginalnych podłóg i ścian działowych utworzyli jedną dużą przestrzeń, w której najważniejsze miejsce pełni zbiór książek liczący 25 tysięcy egzemplarzy. Są to najczęściej pozycje poświęcone sztuce, projektowaniu i lokalnej kulturze. Regały zostały wykonane z drewna bambusowego pochodzącego z okolicznych lasów. Stojące na półkach książki można kupować lub czytać na miejscu, do czego dodatkową zachętę stanowią piękne widoki za oknami oraz kawa znajdująca się w ofercie.

Księgarnia pełni też rolę hotelu kapsułowego ? to rozwiązanie bardzo popularne w Azji, szczególnie w Japonii. Goście zamiast w pokojach śpią w niewielkich kapsułach, w których centralne miejsce zajmuje łóżko. Kapsuły w nowym hotelu we wsi Qinglongwu są nieco większe ? pozwalają nie tylko leżeć, ale również swobodnie siedzieć, żeby każdy mógł czytać książki w wygodnej pozycji. Wejścia do kapsuł ukryte są między regałami, dzięki czemu turyści mogą dosłownie spędzać noc w otoczeniu książek. Budynek wyposażony jest w dwadzieścia kapsuł ? po dziesięć dla mężczyzn i kobiet ? oraz dwie wspólne łazienki.

Projektując nową przestrzeń, architekci z Atelier tao+c starali się, aby wnętrze było zintegrowane z otoczeniem. Dlatego też m.in. schody składają się tylko z dziewięciu stopni i tworzą zygzakowate trasy przypominające ścieżki w pobliskich górach. Przebywając w środku, z żadnego miejsca nie można zobaczyć całej przestrzeni budynku, co ma motywować do chodzenia, zatrzymywania się, myszkowania i znajdowania miejsc i książek, których wcześniej nie widzieliśmy.

Księgarnia zajmuje powierzchnię prawie 300 metrów kwadratowych i może pomieścić jednocześnie ponad 100 osób czytających i relaksujących się w pięknym otoczeniu przyrody.

[am]
fot. Shengliang Su

Tagi: , , , , , , ,

Kategoria: newsy