banner ad

W rodzinnym mieście Henrika Ibsena powstanie biblioteka jego imienia. Z kształtu ma przypominać amfiteatr

1 kwietnia 2021

W norweskim Skien w regionie Telemark zostanie zbudowana biblioteka imienia Henrika Ibsena. Ma uhonorować życie i twórczość dramatopisarza, który właśnie w tym mieście przyszedł na świat. Za projekt obiektu odpowiada japońskie studio architektoniczne Kengo Kuma and Associates we współpracy z Mad Arkitekter.

Budynek zostanie wzniesiony w niewielkim parku sąsiadującym z Ibsenhuset, miejscowym centrum kulturalnym, gdzie odbywają się koncerty, wystawy i przedstawienia teatralne. W założeniu bryła biblioteki będzie wpisywać się w naturalne środowisko.

„To wybrane dla Biblioteki Ibsena miejsce kryje w sobie duży potencjał na stworzenie nowego ośrodka kultury dla Skien. Obecnie park jest spokojnym i ukrytym miejscem, ale w połączeniu z nową przestrzenią nabierze życia dzięki spontanicznemu napływowi ludzi” – uważa Yuki Ikeguchi z Kengo Kuma and Associates.

Aby podkreślić zintegrowanie obiektu z otoczeniem, architekci wykorzystali w projekcie paletę naturalnych materiałów, zwłaszcza drewna. Duża część budynku ma być przeszklona, by zatrzeć granicę między przestrzenią wewnątrz i na zewnątrz biblioteki.

Jedną z bardziej charakterystycznych cech wizualnych ma być zakrzywiony, schodkowy dach, obniżający się stopniowo w kierunku parku, przypominając amfiteatr. Zostanie on pokryty drewnianymi gontami o kształcie zbliżonym do liści z okolicznych drzew. Przepuszczające światło gonty zostaną również zamontowane w świetlikach, aby odwiedzający bibliotekę mieli wrażenie, że spacerują po lesie.

Obiekt, zbudowany na pochyłym terenie, będzie miał dwie kondygnacje naziemne i dwie osadzone w zboczu wzgórza. Projekt zakłada odejście od wyglądu konwencjonalnej biblioteki, która służy głównie badaniom, czytaniu i nauce. Większość przestrzeni ma być otwarta i pozbawiona ścianek działowych, rolę przegród będą pełnić regały na książki.

Na parterze znajdzie się kawiarnia i strefa dla dzieci, obie wyłożone drewnem i tynkiem w ziemistym odcieniu, wciąż w duchu integracji ze środowiskiem naturalnym. Podziemne kondygnacje posłużą głównie dorosłym czytelnikom. W założeniu architektów mają dawać wrażenie przytulności, a dokładniej, jak mówi Ikeguchi, „ukrycia, schronienia i zagnieżdżenia pod ziemią”. Podłoga piwnicy ma być lekko skośna, z szeregiem szerokich stopni służących jednocześnie jako miejsca do siedzenia i półki na książki.

[kch]
fot. Kengo Kuma and Associates
źródło: Dezeen

Tematy: , , , ,

Kategoria: newsy