banner ad

Ogromny spiralny regał centralnym elementem nowej chińskiej księgarni

6 grudnia 2021

Jesienią w chińskim mieście Shenzhen otwarto nową księgarnię sieci Zhongshuge, która słynie z efektownych wnętrz. Tym razem projektanci sklepu postawili na ogromny spiralny regał, który wije się wzdłuż całego obiektu.

Od 2010 roku pracownia X+Living zaprojektowała ponad 20 lokali dla sieci księgarń Zhongshuge, tworząc inspirujące przestrzenie, o których pisze się na całym świecie. W Hangzhou kilka lat temu otwarto księgarnię, która wykorzystywała lustra i złudzenie optyczne, by klienci poczuli się jak w ogromnej świątyni książek. Z kolei w Zhenyuan wnętrze sklepu przypomina tunele charakterystyczne dla tego miasta. Teraz zaprezentowano kolejne oryginalne rozwiązanie.

Cechą charakterystyczną nowo otwartej księgarni w Shenzhen są ogromne spiralne schody, które wiją się wzdłuż sklepu od wejścia do wyjścia. Klienci nie mogą się jednak na nie wspiąć.

Przyprawiająca o zawrót głowy klatka schodowa, na której znajdują się nawet ozdobne balustrady, w rzeczywistości leży na boku i pełni funkcję potężnego regału. Przechadzając się między zwojami spirali, możemy wybierać książki dostępne w ofercie.

Jednocześnie regał jest instalacją artystyczną, zainspirowaną częściowo słowami rosyjskiego pisarza Maksyma Gorkiego, który stwierdził, że „książki są drabiną ludzkiego postępu”. Błyszczący stół wystawowy, który przecina spiralny mebel pośrodku, ma oznaczać „upływ czasu”.

W oświadczeniu czytamy, że projektanci przyjęli symbolikę drabiny mądrości, by stworzyć „świątynię wiedzy”, której struktura ma na celu sprzyjać „intymnemu doświadczeniu czytelniczemu”.

Jak podkreślono, regał ma zadanie zneutralizować komercyjne przeznaczenie przestrzeni sklepowej i nadać urok temu miejscu, dzięki czemu księgarnia ma przypominać „wielką bajkę czekającą na odkrycie”.

Księgarnia czerpie też inspirację z historii miasta Shenzhen, które w ciągu 40 lat z liczącej 59 tysięcy mieszkańców pierwszej w Chinach specjalnej strefy ekonomicznej przekształciło się w potężną aglomerację zamieszkałą przez ponad 17 milionów ludzi. „Badając tło kulturowe miasta, zdałem sobie sprawę, że mogę zaprojektować przestrzeń, która może stać się symbolem samego Shenzhen jako integrującego i tętniącego życiem miasta migrantów” – wyjaśnia Li Xiang, dodając, że jego autorski projekt jest hołdem dla wszystkich, którzy „walczyli o tworzenie historii w tym mieście”.

Mieszczący się na powierzchni 1300 metrów kwadratowych sklep podzielony został na cztery odrębne przestrzenie. Jedna z nich to kolorowa księgarnia dla dzieci pełna pastelowych kolorów, kreskówkowych kształtów i fantazyjnych półek.

[am]
fot. i źródło: X+Living

Tematy: , , ,

Kategoria: newsy