banner ad

Czy potrafiłby Pan zamordować człowieka? „Tak”. Marek Krajewski poddał się badaniu wariografem. Zobacz, do czego się przyznał

29 września 2015

krajewski-wariograf
Podczas spotkania z dziennikarzami w Darłowie towarzyszącego prapremierze powieści „Arena szczurów” i podczas spotkania z czytelnikami w Warszawie autor kryminałów, Marek Krajewski, poddał się badaniu wariografem.

Dzięki tej niecodziennej formie promocji książki czytelnicy mieli okazję usłyszeć odpowiedzi autora, których być może w innych okolicznościach nigdy by nie poznali. Badanie zostało przeprowadzone przez najlepszego w Polsce specjalistę w tej dziedzinie, wieloletniego współpracownika organów ścigania (zarówno wojskowych, jak i cywilnych), pana Jacka Bieńkuńskiego.

Poniżej prezentujemy zapis z badań wariograficznych w Darłowie. Oto lista pytań i odpowiedzi, które udzielił Marek Krajewski:

1. Czy obecnie jest 2015 r.? (pytanie neutralne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: PRAWDA.

2. Czy znajdujemy się w Darłowie? (pytanie neutralne)
Odpowiedź: TAK JEST.
Reakcja: PRAWDA.

3. Czy w sprawach odpowiedzi na pytania przed dziennikarzami na pytania osobiste zamierza Pan oszukiwać, odpowiadając na którekolwiek z pytań tego testu? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: NIE.
Reakcja: PRAWDA.

4. Czy potrafiłby Pan zamordować człowieka? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: MINIMALNE WAHANIE, lecz na tyle nieznaczące, że bez potrzeby interpretacji zostaje ocenione jako PRAWDA.

5. Czy Polska ma dostęp do morza? (pytanie neutralne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: PRAWDA.

Krajewski_Arena-szczurow6. Czy zabił Pan kiedyś człowieka? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: NIE.
Reakcja: PRAWDA.

7. Czy przed 16 rokiem życia wyrządził Pan komuś krzywdę z użyciem niebezpiecznego narzędzia skutkujące jego zgonem? (pytanie kontrolne)
Odpowiedź: NIE.
Reakcja: PRAWDA.

8. Czy dzisiaj jest pogodny dzień? (pytanie neutralne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: PRAWDA.

9. Czy widział pan kiedyś ludzkie zwłoki? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: PRAWDA.

10. Czy znajdujemy się na Zamku Książąt Pomorskich? (pytanie neutralne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: PRAWDA.

11. Czy nie boi się Pan, że zainspiruje jakiegoś mordercę? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: WAHANIE ? zostaje zinterpretowane jako pytanie wywołujące niepokój.
Komentarz osoby badanej: Rzeczywiście mam takie obawy. Niemniej konstrukcja pytania sprawiła mi pewien kłopot. Powinno ono raczej brzmieć „Czy boi się Pan?”.
Komentarz osoby badającej: Pytanie rzeczywiście zostało źle postawione. Winą jest to, że przygotowały je osoby nie będące profesjonalistami w dziedzinie wariografii. Możecie Państwo zobaczyć, jak drobny niuans potrafi zakłócić interpretację wyników. Niemniej mogę potwierdzić, że u badanego to pytanie wywołuje niepokój.

12. Czy był pan wykładowcą na wyższej uczelni? (pytanie neutralne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: PRAWDA.

13. Czy jest jakiś zbrodniarz, który Pana fascynuje? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: NIE.
Reakcja: WAHANIE.
Komentarz osoby badanej: Zło fascynuje, ale nie budzi mojego podziwu. Zbrodniarzy nie podziwiam, uważam tych ludzi za zwierzęta. Mówiąc krótko: uważam ich za takich ludzi, u których pierwiastek zwierzęcy po prostu dominuje. Oni mnie nie interesują.

Pytania dodatkowe:

14. Czy spotkał się Pan kiedyś z mordercą? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: WAHANIE.
Komentarz badanego: Ma Pan rację, rzeczywiście nie jestem przekonany, czy człowiek, z którym się spotkałem, może być nazwany mordercą. Miałem wieczór autorski w więzieniu i poznałem człowiek skazanego na 25 lat za morderstwo. On to będąc pijanym, wymierzył cios pewnej osobie, która to uderzyła głową o kamień i umarła. Niemniej sprawca zrobił to po pijanemu, nie uważałem go za mordercę, ponieważ jego celem nie było uśmiercenie danej osoby. Morderca to dla mnie ktoś, kto działa z premedytacją. Nazwałbym go raczej zabójcą, ale nie mordercą.

15. Czy widok martwego ciała zrobił na Panu wrażenie? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: NIE.
Reakcja: PRAWDA.

16. Czy według Pana uzasadnione jest zabicie niewinnych osób, by ocalić własne życie? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: NIEWIELKIE WAHANIE.
Komentarz badanego: Rzeczywiście wahałem się przy udzieleniu odpowiedzi na to pytanie, ponieważ ma ono naturę filozoficzną. Odpowiedź „tak” lub „nie” nie wyjaśnia tej kwestii.

17. Czy spotkał się Pan kiedyś z detektywem lub osobą pracującą dla organów ścigania? (pytanie krytyczne)
Odpowiedź: TAK.
Reakcja: PRAWDA.

W żadnym z wymienionych przypadków nie stwierdzono, by Marek Krajewski skłamał lub ukrywał prawdę. Udział w badaniu tak przypadł autorowi do gustu, że zgodził się je powtórzyć podczas spotkania z czytelnikami we Wrocławiu, które odbędzie się we wtorek 29 września, o godz. 18:00 w Księgarni Autorskiej.

Spotkania, podczas których Krajewski poddaje się badaniu wariografem, promują nową, zdecydowanie najmroczniejszą książkę autora, „Arenę szczurów”. Jest to ostatni tom cyklu o lwowskim komisarzu Edwardzie Popielskim, który rozgrywa się w roku 1948 w nadmorskim Darłowie. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Znak.

Tagi: , , , ,

Kategoria: newsy