Saga ludzi niezwykłych – recenzja książki „Portret rodziny z czasów wielkości” Macieja Łubieńskiego

Saga ludzi niezwykłych – recenzja książki „Portret rodziny z czasów wielkości” Macieja Łubieńskiego

2 grudnia 2020

Cała opowieść jest żywa, barwna, potoczysta, pełna humoru, urzekająca lekkością języka i dowcipem. Autor co prawda nie ucieka wcale przed zarysowywaniem tła historycznego, ale robi to bez popadania w ton wykładowcy.

Przeczytaj całość

Cmentarzysko bezimiennych emocji – recenzja książki „Na/pół” Jasmina B. Freliha

Cmentarzysko bezimiennych emocji – recenzja książki „Na/pół” Jasmina B. Freliha

1 grudnia 2020

Dla tych, którzy cenią sobie w literaturze podobne eksperymenty, będzie to przyjemne i odświeżające ćwiczenie intelektualne.

Przeczytaj całość

Uniwersalna opowieść o znaczeniu czynienia dobra – recenzja komiksu „Biały ptak” R.J. Palacio

Uniwersalna opowieść o znaczeniu czynienia dobra – recenzja komiksu „Biały ptak” R.J. Palacio

28 listopada 2020

Historia przedstawiona w „Białym ptaku” porusza do głębi, ale też uwrażliwia na pewne uniwersalne prawdy, które nadal są wyznacznikiem naszego człowieczeństwa.

Przeczytaj całość

Bard bez opowieści to nie bard – recenzja komiksu „Coda tom 3” Simona Spurriera i Matiasa Bergary

Bard bez opowieści to nie bard – recenzja komiksu „Coda tom 3” Simona Spurriera i Matiasa Bergary

19 listopada 2020

„Coda” to niewątpliwie jedna z najlepszych opowieści tego gatunku i to nie tylko w komiksie. Jest w równym stopniu refleksyjna i nieprzewidywalna, czy wręcz szalona, a pomysłami jej twórców można byłoby obdarzyć kilka innych komiksowych tytułów.

Przeczytaj całość

Wolna wola i nigeryjskie duchy – recenzja książki „Orkiestra bezbronnych” Chigozie Obiomy

Wolna wola i nigeryjskie duchy – recenzja książki „Orkiestra bezbronnych” Chigozie Obiomy

17 listopada 2020

Nie ma w „Orkiestrze bezbronnych” fałszywej melodii. To nieco melancholijna, wieloznaczna książka, nawiązująca do nigeryjskiego folkloru.

Przeczytaj całość

Zaklęcie bez wykończenia – recenzja książki „Księgi zapomnianych żyć” Bridget Collins

Zaklęcie bez wykończenia – recenzja książki „Księgi zapomnianych żyć” Bridget Collins

10 listopada 2020

Szkoda, że książka z potencjałem na oryginalną, świeżą, magiczną powieść staje się ostatecznie kolejną pozycją obyczajową o miłości. Dobrą, szczerą, błyskotliwie poprowadzoną – ale jednak jedną z wielu.

Przeczytaj całość

Niewidzialna przemoc – recenzja książki „Histeria” Izabeli Janiszewskiej

Niewidzialna przemoc – recenzja książki „Histeria” Izabeli Janiszewskiej

9 listopada 2020

Zazwyczaj mówi się, że druga powieść jest dla pisarza najistotniejsza w karierze. Kto zatem zastanawiał się, czy „Histeria” udała się autorce, może być spokojny. Janiszewska panuje nad stworzoną fabułą, umiejętnie splata wątki i rozwija swoje postaci.

Przeczytaj całość

Rzeczywistość gorsza od mrocznego uniwersum wojny – recenzja komiksu „Die tom 1: Fantastyczne rozczarowanie” Kierona Gillena i Stephanie Hans

Rzeczywistość gorsza od mrocznego uniwersum wojny – recenzja komiksu „Die tom 1: Fantastyczne rozczarowanie” Kierona Gillena i Stephanie Hans

6 listopada 2020

Pierwszy tom komiksowej serii „Die”, wbrew tytułowi, nie okazuje się „fantastycznym rozczarowaniem”, a wręcz przeciwnie. Choć w pełni docenią go ci, którzy są fanami gier fabularnych. A przynajmniej rozumieją, czym one są.

Przeczytaj całość

Blizny miłości – recenzja książki „Ostatni rozdział” Katarzyny Kalisty

Blizny miłości – recenzja książki „Ostatni rozdział” Katarzyny Kalisty

5 listopada 2020

„Ostatni rozdział” mówi o tym, jak wiele możemy poświęcić, aby uzyskać spokój dla siebie i innych. To obyczajowy romans wypełniony filozoficznymi refleksjami, tak o sztuce, jak i życiu – bardzo udany debiut.

Przeczytaj całość

Zgubny urok władzy – recenzja komiksu „DMZ. Strefa zdemilitaryzowana tom 3” Briana Wooda i Riccarda Burchielliego

Zgubny urok władzy – recenzja komiksu „DMZ. Strefa zdemilitaryzowana tom 3” Briana Wooda i Riccarda Burchielliego

4 listopada 2020

„DMZ” nadal nie schodzi poniżej swego naprawdę wysokiego poziomu, dając nam bardzo przenikliwy i złożony obraz dystopii, lepszy w artystycznej obróbce od niejednej książki czy serialu biorącego się za taką tematykę.

Przeczytaj całość

Przygodowa przypowieść o dorastaniu – recenzja serialu „Mroczne materie – sezon 1”

Przygodowa przypowieść o dorastaniu – recenzja serialu „Mroczne materie – sezon 1”

2 listopada 2020

„Mroczne materie” zasługują na pochwały za znaczącą zgodność z powieściowym oryginałem, zgrabne ukazanie złożonego i fascynującego świata, w którym rozgrywa się akcja, mocny, choć nienachalny przekaz oraz solidną grę aktorską.

Przeczytaj całość

Święta sztuka, która jest i będzie – recenzja książki „Ballada o lutniku” Wiktora Paskowa

Święta sztuka, która jest i będzie – recenzja książki „Ballada o lutniku” Wiktora Paskowa

22 października 2020

W „Balladzie o lutniku” nie brakuje smutku, żalu i niewypłakanych łez, takich, które pieką pod powiekami, ale nie chcą spłynąć, by nastała chociaż chwilowa ulga. Ale z drugiej strony ten mały literacki klejnocik to też historia nieśmiertelnego piękna kryjącego się w miłości.

Przeczytaj całość

Popkulturowa zmiana warty – recenzja książki „Kraina Lovecrafta” Matta Ruffa

Popkulturowa zmiana warty – recenzja książki „Kraina Lovecrafta” Matta Ruffa

21 października 2020

„Kraina Lovecrafta” to książka świadomie prowokacyjna i zarazem rozliczeniowa, bo skupiającą się na tematyce rasowych uprzedzeń w – zdawałoby się – sielskiej Ameryce lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku.

Przeczytaj całość

Książę opowieści niesamowitych – recenzja książki „Gaz do dechy” Joego Hilla

Książę opowieści niesamowitych – recenzja książki „Gaz do dechy” Joego Hilla

19 października 2020

W królewskim rodzie Stephena Kinga nie trzeba szukać prawowitego następcy. „Gaz do dechy” to trzynaście historii napisanych przez jednego z jego synów, Joego Hilla, który przesuwa granice literatury grozy na nowe terytoria, jednocześnie kontynuując ojcowskie tradycje.

Przeczytaj całość

Tajemnice morskich głębin – recenzja komiksu „Mroczna otchłań – tom 2”

Tajemnice morskich głębin – recenzja komiksu „Mroczna otchłań – tom 2”

16 października 2020

W drugim tomie zbiorczego wydania „Mrocznej otchłani” twórcy odsłaniają niemal wszystkie karty, które prowadzą nas do raczej spodziewanych odpowiedzi na temat tajemnic skrywanych przez głębokie wody mórz i oceanów.

Przeczytaj całość

Koniec szetlandzkich zbrodni – recenzja książki „Dziki ogień” Ann Cleeves

Koniec szetlandzkich zbrodni – recenzja książki „Dziki ogień” Ann Cleeves

14 października 2020

To książka dla czytelników spragnionych wyjątkowych zagadek. Brytyjska powieściopisarka znów w fascynujący sposób zbudowała intrygę, którą rozwiązać można przy pomocy dedukcji.

Przeczytaj całość

Awanturnicze przygody wilka i lisa – recenzja komiksu „Płaszcz i szpony tom 1” Alaina Ayrolesa i Jean-Luca Masbou

Awanturnicze przygody wilka i lisa – recenzja komiksu „Płaszcz i szpony tom 1” Alaina Ayrolesa i Jean-Luca Masbou

13 października 2020

Alain Ayroles, Jean-Luc Masbou „Płaszcz i szpony – integral 1”, tłum. Wojciech Birek, wyd. Timof Comics Ocena: 8 / 10 Pierwszy tom frankofońskiej serii „Płaszcz i szpony” autorstwa scenarzysty Alaina Ayrolesa oraz rysownika Jean-Luca Masbou to skrojona na miarę opowieść łotrzykowska, która osadzona została w barwnej XVI-wiecznej Europie. Autorzy serwują nam wyśmienitą mieszankę czystej akcji, […]

Przeczytaj całość

Historie opadają z drzew – recenzja książki „Jesień” Ali Smith

Historie opadają z drzew – recenzja książki „Jesień” Ali Smith

12 października 2020

Szczerość książki Smith urzeka, nawet gdy autorka myli na chwilę tropy, schodzi z dotychczasowego szlaku i rozpływa się w strumieniu świadomości. W tym kolażu jest fantazja, rozmach, nadzieja, a także świeże, ujmujące poczucie humoru.

Przeczytaj całość

Przeszłość zawsze nas doścignie – recenzja książki „Blizna” Przemysława Żarskiego

Przeszłość zawsze nas doścignie – recenzja książki „Blizna” Przemysława Żarskiego

9 października 2020

Żarski okazuje się być jednym z ciekawszych autorów kryminałów na polskim rynku. „Blizna” to duszna, niepokojąca literatura, w której nie wszystko jest oczywiste, a rozwiązania musimy niejako poszukać sami.

Przeczytaj całość

Ewolucja postaw w czasach zarazy – recenzja komiksu „Green Class tom 2: Alfa” Jérôme’a Hamona i Davida Tako

Ewolucja postaw w czasach zarazy – recenzja komiksu „Green Class tom 2: Alfa” Jérôme’a Hamona i Davida Tako

7 października 2020

W drugim tomie „Green Class” na okładce widzimy tylko czworo młodocianych bohaterów – w porównaniu z szóstką pokazaną w pierwszej odsłonie. Czy w związku z tym faktem w fabule doszło do radykalnych zmian?

Przeczytaj całość