I nie odpuści wam żadnej winy… – recenzja książki „Śmierć druga” Beaty i Eugeniusza Dębskich

I nie odpuści wam żadnej winy… – recenzja książki „Śmierć druga” Beaty i Eugeniusza Dębskich

22 listopada 2022

„Śmierć druga”, czwarta książka z serii o Tomku Winklerze, jest odrobinę lżejsza niż poprzedni tom, mroczny „Szwedzki kryminał”. Nie zmienia to faktu, że nadal mamy do czynienia z pełnokrwistą (dosłownie i w przenośni) opowieścią w konwencji kryminalno-sensacyjnej, okraszoną dodatkowo ostrym komentarzem społecznym.

Przeczytaj całość

Wściekły na Londyn – recenzja książki „Kieł i pazur” Iana Rankina

Wściekły na Londyn – recenzja książki „Kieł i pazur” Iana Rankina

15 listopada 2022

W trzeciej części przygód Johna Rebusa wybieramy się razem z bohaterem serii do Londynu, gdzie grasuje seryjny morderca o wilkołaczym przezwisku Wolfman. Czyżby wizyta w stolicy Wielkiej Brytanii miała przerodzić się dla detektywa w prawdziwy horror?

Przeczytaj całość

Polski western bez fałszywki – recenzja komiksu „Binio Bill” Jerzego Wróblewskiego

Polski western bez fałszywki – recenzja komiksu „Binio Bill” Jerzego Wróblewskiego

10 listopada 2022

Być może strzelał szybciej od Lucky Luke’a, a na pewno miał szczękę bardziej kwadratową niż Batman. Jedyny pełnokrwisty polski kowboj doczekał się zbioru poświęconych mu komiksów.

Przeczytaj całość

Dziecięcy show-biznes i kultura wellness – recenzja książki „Będę tobą” Janelle Brown

Dziecięcy show-biznes i kultura wellness – recenzja książki „Będę tobą” Janelle Brown

8 listopada 2022

Janelle Brown powraca z nową książką. „Będę tobą” to solidnie nakreślony dramat o tragicznych wyborach i ludzkiej bezradności napisany w konwencji thrillera.

Przeczytaj całość

(Nadal) zdarzyć się może – recenzja filmu „Zdarzyło się” na podstawie książki Annie Ernaux

(Nadal) zdarzyć się może – recenzja filmu „Zdarzyło się” na podstawie książki Annie Ernaux

2 listopada 2022

„Zdarzyło się” wchodzi na ekrany polskich kin w glorii Złotego Lwa dla najlepszego filmu oraz Nagrody Nobla dla autorki literackiego pierwowzoru, Annie Ernaux. Przede wszystkim jednak obraz Audrey Diwan obejrzeć warto jako ponadhistoryczną przestrogę przed tyranią milczącego posłuszeństwa.

Przeczytaj całość

Zaproszenie do koszmaru – recenzja komiksu „Niczym aksamitna rękawica odlana z żelaza” Daniela Clowesa

Zaproszenie do koszmaru – recenzja komiksu „Niczym aksamitna rękawica odlana z żelaza” Daniela Clowesa

22 października 2022

Komiks Clowesa ukazał się już w Polsce 14 lat temu. Od dawna niedostępny w sprzedaży doczekał się właśnie reedycji. Nadarza się więc świetna okazja, by przypomnieć sobie lub poznać jedną z wybitniejszych powieści graficznych w historii.

Przeczytaj całość

Mroczna strona miasta – recenzja książki „Mętna woda” Iana Rankina

Mroczna strona miasta – recenzja książki „Mętna woda” Iana Rankina

17 października 2022

Drugie spotkanie z detektywem Johnem Rebusem jest jeszcze bardziej udane niż pierwsze. Jednak tym razem Ian Rankin nie tylko skupia się mocno na osobie głównego bohatera, ale przede wszystkim na odmalowaniu mrocznego oblicza Edynburga.

Przeczytaj całość

Ujarzmić klątwę – recenzja książki „Hex” Thomasa Oldego Heuvelta

Ujarzmić klątwę – recenzja książki „Hex” Thomasa Oldego Heuvelta

7 października 2022

Literacka groza to wbrew pozorom nie tylko makabryczne obrazki, ale w wielu wypadkach doskonała platforma pod głębszą analizę mroczniejszej części ludzkiej psychiki. Anglojęzyczny debiut i zarazem powieść, która spowodowała, że Thomas Olde Heuvelt pojawił się na ustach pisarskiego świata, jest doskonałym tego przykładem.

Przeczytaj całość

Szczepionka przeciw zagładzie – recenzja książki „Unicestwianie” Michela Houellebecqa

Szczepionka przeciw zagładzie – recenzja książki „Unicestwianie” Michela Houellebecqa

5 października 2022

Kolejne powieści Houellebecqa wydawały się być jak kanarki w dawnej kopalni – ostrzegały przed nadchodzącym kataklizmem. Przyszłość pokaże, na ile prawdziwa jest wizja z „Unicestwiania”, choć oprócz katastroficznych wieszczeń wielki prowokator ma też do zaproponowania swoistą szczepionkę przeciw zagładzie.

Przeczytaj całość

Wykręcone na drugą stronę – recenzja komiksu „Zasada Trójek” Tomasza Spella

Wykręcone na drugą stronę – recenzja komiksu „Zasada Trójek” Tomasza Spella

26 września 2022

„Zasada Trójek” to nie tylko wizualne cacko, choć niewątpliwie zachwyca feerią kolorów i mocą detali. Dzieło Tomka Grządzieli vel Spella jest bardzo ambitnym projektem, praktycznie pozbawionym odnośników nie tylko w polskim komiksie.

Przeczytaj całość

Pierwsze spotkanie z detektywem Johnem Rebusem – recenzja książki „Supełki i krzyżyki” Iana Rankina

Pierwsze spotkanie z detektywem Johnem Rebusem – recenzja książki „Supełki i krzyżyki” Iana Rankina

22 września 2022

Nowe wydania książek z serii o detektywie Johnie Rebusie to kolejna już próba spopularyzowania u nas twórczości Iana Rankina. Czy w dzisiejszym zalewie kryminalnej literatury warto sięgnąć po powieści, które są powszechnie uważane za klasykę gatunku?

Przeczytaj całość

Wszystkie znaki na niebie, ziemi i w głowie – recenzja książki „Gwiazda poranna” Karla Ovego Knausgårda

Wszystkie znaki na niebie, ziemi i w głowie – recenzja książki „Gwiazda poranna” Karla Ovego Knausgårda

20 września 2022

„Gwiazda poranna” jest wyjątkowym dziełem, w którym znajdziemy zarówno kryminał spod znaku Nordic noir, dramat obyczajowy, horrorystyczną makabreskę, jak i zgoła eschatologiczne rozważania.

Przeczytaj całość

Powrót króla – recenzja książki „Baśniowa opowieść” Stephena Kinga

Powrót króla – recenzja książki „Baśniowa opowieść” Stephena Kinga

19 września 2022

Stephen King jak mało który pisarz kojarzy się z konkretnym gatunkiem literackim, ale dość często zdarza mu się zawędrować w inne rejony, również te bliższe klasycznej fantasy. Efekty bywały lepsze (cykl „Mroczna wieża”) lub gorsze („Oczy smoka”), ale Stephen King nigdy nie stracił fascynacji historiami opowiadanymi w nieco lżejszym od horroru tonie.

Przeczytaj całość

Suplement do masakry – recenzja komiksu „Rzeźnia numer pięć” Ryana Northa i Alberta Monteysa

Suplement do masakry – recenzja komiksu „Rzeźnia numer pięć” Ryana Northa i Alberta Monteysa

13 września 2022

Komiksowa adaptacja „Rzeźni numer pięć” to przedsięwzięcie równie ambitne, co ryzykowne. Wspólny projekt Ryana Northa i Alberta Monteysa udanie oddaje ducha prozy Kurta Vonneguta, choć to zdecydowanie bardziej suplement do pierwowzoru niż jego zamiennik.

Przeczytaj całość

W pułapce bez wyjścia – recenzja książki „Ruiny” Scotta Smitha

W pułapce bez wyjścia – recenzja książki „Ruiny” Scotta Smitha

29 sierpnia 2022

„Ruiny” to doskonały przykład tego, że dobry horror wcale nie potrzebuje za wszelką cenę wyłamywać się poza schemat. Wręcz przeciwnie: czasem to właśnie znane i sprawdzone rozwiązania mogą okazać się najprostszą drogą do sukcesu.

Przeczytaj całość

Grzechy naszych dzieci – recenzja książki „Przypadłość” Tomasza Sablika

Grzechy naszych dzieci – recenzja książki „Przypadłość” Tomasza Sablika

25 sierpnia 2022

Stylu Tomasza Sablika zwyczajnie nie da się pomylić z jakimkolwiek innym pisarzem na rodzimej scenie. Jeżeli ktokolwiek miał wcześniej co do tego wątpliwości, przy lekturze najnowszej powieści z pewnością się ich pozbędzie. Wypełniająca karty „Przypadłości” treść to też najlepszy dowód na ciągłą ewolucję pochodzącego z Bielska-Białej autora.

Przeczytaj całość

Pochwała życia – recenzja książki „Życie Violette” Valérie Perrin

Pochwała życia – recenzja książki „Życie Violette” Valérie Perrin

24 sierpnia 2022

„Życie Violette” to powieść o afirmacji życia, nauce cieszenia się z małych rzeczy oraz nadziei, która potrafi dać motywację do dalszej egzystencji mimo wielu trudności.

Przeczytaj całość

Metoda na płoda – recenzja filmu „Ninjababy” Yngvild Sve Flikke

Metoda na płoda – recenzja filmu „Ninjababy” Yngvild Sve Flikke

19 sierpnia 2022

Jeśli istnieje coś takiego, jak komedia ciążowa, to jest to jeden z tych filmowych podgatunków, które pozostają najbardziej zaimpregnowane na oryginalność. Norweskie „Ninjababy”, adaptacja popularnej powieści graficznej, ma w sobie jednak wystarczająco dużo wdzięku, humoru i refleksji, aby przyciągnąć uwagę na dłużej, niż trwa jego seans.

Przeczytaj całość

Cantoras wyśpiewują wolność – recenzja książki „Cantoras” Caroliny de Robertis

Cantoras wyśpiewują wolność – recenzja książki „Cantoras” Caroliny de Robertis

16 sierpnia 2022

Prawdziwa rewolucja może odbyć się bez ani jednego wystrzału i bez rozlewu krwi. Przekonują się o tym bohaterki „Cantoras”, wyjątkowej powieści o poszukiwaniu wolności.

Przeczytaj całość

W trybach rewolucji – recenzja komiksu „Wolność albo śmierć” Aleksandry Herzyk

W trybach rewolucji – recenzja komiksu „Wolność albo śmierć” Aleksandry Herzyk

9 sierpnia 2022

„Wolność albo śmierć” Aleksandry Herzyk to drobiazgowy obraz krwawych wydarzeń, które zapisały się w historii jako rewolucja francuska. Czyniąc z głównej bohaterki podwójną agentkę, autorka pozwala czytelnikowi poznać racje obu stron sporu.

Przeczytaj całość