banner ad
Powieść bez dziewczyny w tytule – recenzja książki „Trzynasta opowieść” Diane Setterfield

Powieść bez dziewczyny w tytule – recenzja książki „Trzynasta opowieść” Diane Setterfield

6 marca 2021

„Trzynasta opowieść” łączy w zadziwiający i przenikliwy sposób klasyczną literaturę angielską spod znaku sióstr Brontë z tak popularnymi w dzisiejszych czasach domestic thrillerami.

Przeczytaj całość

Nieprawdziwa historia legendy – recenzja komiksu „Dziki Zachód tom 1: Calamity Jane”

Nieprawdziwa historia legendy – recenzja komiksu „Dziki Zachód tom 1: Calamity Jane”

27 lutego 2021

Naprawdę nazywała się Martha Jane Cannary-Burke i swoją biografią mogłaby obdzielić przynajmniej kilka osób. Jeszcze za życia stała się legendą Dzikiego Zachodu, a w następstwie – swoistą ikoną popkultury, często stawianą za wzór niezłomnej i pewnej siebie kobiety, która z piekła swoich czasów zdołała wyrwać się dzięki determinacji i bezwzględności, niekoniecznie zaś zgodnie z literą prawa.

Przeczytaj całość

Tak ludzki, jak tylko możliwe – recenzja książki „Wrzeszcz! Mikołaj Trzaska. Autobiografia”

Tak ludzki, jak tylko możliwe – recenzja książki „Wrzeszcz! Mikołaj Trzaska. Autobiografia”

26 lutego 2021

Trzaska jest człowiekiem-ekspresją, który od przeszło trzydziestu lat wypowiada się głównie poprzez dźwięki. Współautorom książki „Wrzeszcz!” udało się jednak wciągnąć muzyka w wielogodzinne rozmowy na szereg tematów.

Przeczytaj całość

Wzruszająca opowieść o tym, jak tracimy cenny czas, który mamy – recenzja komiksu „Dni, których nie znamy” Timothégo Le Bouchera

Wzruszająca opowieść o tym, jak tracimy cenny czas, który mamy – recenzja komiksu „Dni, których nie znamy” Timothégo Le Bouchera

17 lutego 2021

„Dni, których nie znamy” to jedno z największych zaskoczeń komiksowych minionego roku. Młody francuski artysta Timothé Le Boucher serwuje thriller psychologiczny, którym trudno się nie zachwycić. Nawet wtedy, gdy nie jesteśmy miłośnikami opowieści obrazkowych.

Przeczytaj całość

Kogo Bóg naznacza, temu nie błogosławi – recenzja książki „Golem” Macieja Płazy

Kogo Bóg naznacza, temu nie błogosławi – recenzja książki „Golem” Macieja Płazy

12 lutego 2021

„Golem” Macieja Płazy owiany jest aurą tajemniczości i baśniowości. Autor jak w poprzednich swych książkach zachwyca językiem i stylem. Rzeźbi w słowach, oddając czytelnikowi dzieło skończone i pełne, które zachwyca i przeraża.

Przeczytaj całość

Urocza erotyka na poprawę humoru – recenzja komiksu „Voyeur 2” Horacia Altuny

Urocza erotyka na poprawę humoru – recenzja komiksu „Voyeur 2” Horacia Altuny

11 lutego 2021

„Voyeur” Horacia Altuny jest lekką i uroczą pozycją, która przypadnie do gustu zarówno mężczyznom, jak i kobietom. Obu płciom dostaje się tu po równo, obie też sprawiedliwie są komplementowane.

Przeczytaj całość

Kawał solidnej komiksowej grozy – recenzja komiksu „Rodzina z domku dla lalek” M.R. Careya, Petera Grossa i Vince’a Locke’a

Kawał solidnej komiksowej grozy – recenzja komiksu „Rodzina z domku dla lalek” M.R. Careya, Petera Grossa i Vince’a Locke’a

9 lutego 2021

W „Koszu pełnym głów” mieliśmy do czynienia z pulpową, mocno pastiszową estetyką, zaś w „Rodzinie z domu dla lalek” opowieść – rozciągnięta na wieki, a nawet miliony lat – jest poważniejsza, ma duszny i fatalistyczny klimat oraz mozaikową strukturę.

Przeczytaj całość

Smacznego życzymy wam – recenzja książki „Wyborny trup” Agustiny Bazterriki

Smacznego życzymy wam – recenzja książki „Wyborny trup” Agustiny Bazterriki

4 lutego 2021

Książka, która narobiła sporo szumu, o której się mówi, dyskutuje, kontrowersyjna, szokująca, niełatwa do przyswojenia. „Wyborny trup”, ze względu na tematykę, okazał się przebojem na rynku wydawniczym. Ale czy poza otoczką jest drugie dno, treść wybijająca się ponad formę?

Przeczytaj całość

Zbyt szybkie zakończenie – recenzja komiksu „Porcelana tom 2: Kostna biel” Benjamina Reada i Chrisa Wildgoose’a

Zbyt szybkie zakończenie – recenzja komiksu „Porcelana tom 2: Kostna biel” Benjamina Reada i Chrisa Wildgoose’a

2 lutego 2021

„Porcelana” zapowiadała się znakomicie. Komiks ten ma wszystko, co czyni go doskonałym kandydatem do Netflixowskiej ekranizacji. Świetnie pomyślany, bardzo plastyczny wizualnie świat, ciekawi, niejednoznaczni bohaterowie i historia tyleż wzruszająca, co pełna przygód i emocji. Co więc nie zagrało w tomie drugim?

Przeczytaj całość

Hasztag Girl Power – recenzja komiksu „Kosz pełen głów” Joego Hilla, Leomacsa i Dave’a Stewarta

Hasztag Girl Power – recenzja komiksu „Kosz pełen głów” Joego Hilla, Leomacsa i Dave’a Stewarta

29 stycznia 2021

Jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi, horror lat 80. kwitnie na nowo. Do swoistego odrodzenia „ejtisowej” estetyki przyczynia się także „Kosz pełen głów”, komiks o małej dziewczynie z dużym toporem i wielką wolą przetrwania.

Przeczytaj całość

Każdy ma coś na sumieniu – recenzja książki „Winni jesteśmy wszyscy” Bartosza Szczygielskiego

Każdy ma coś na sumieniu – recenzja książki „Winni jesteśmy wszyscy” Bartosza Szczygielskiego

27 stycznia 2021

Powieść Szczygielskiego to historia pełna tajemnic, zagadek i ślepych tropów. Autor odkrywa brudy wielkich miast i obnaża starą zasadę, że nie istnieją ludzie niewinni, ponieważ każdy ma coś na sumieniu.

Przeczytaj całość

Jak to mogło być – recenzja komiksu „Alien. Oryginalny scenariusz”

Jak to mogło być – recenzja komiksu „Alien. Oryginalny scenariusz”

25 stycznia 2021

Słynnego Obcego nikomu przedstawiać nie trzeba. Piekielna wizja pierwszego kontaktu z pozaziemską formą życia fascynuje miłośników bezkompromisowego science fiction do dziś, wciąż odciskając niesłabnące piętno na popkulturze.

Przeczytaj całość

Doskonały komiks obyczajowy – recenzja komiksu „Niedoskonałości” Adriana Tomine’a

Doskonały komiks obyczajowy – recenzja komiksu „Niedoskonałości” Adriana Tomine’a

19 stycznia 2021

Komiks Adriana Tomine’a przywraca wiarę w błyskotliwość coraz bardziej odchodzącej do lamusa literatury obyczajowej w jej najlepszym wydaniu.

Przeczytaj całość

Historia wydawniczych osobliwości w pigułce – recenzja książki „Biblioteka szaleńca” Edwarda Brooke’a Hitchinga

Historia wydawniczych osobliwości w pigułce – recenzja książki „Biblioteka szaleńca” Edwarda Brooke’a Hitchinga

14 stycznia 2021

„Biblioteka szaleńca” Edwarda Brooke’a-Hitchinga zbiera informacje o licznych kuriozach wydawniczych w elegancko wydanym tomie, który ucieszy każdego, dla kogo książki to coś więcej niż tylko zawarta w nich treść.

Przeczytaj całość

Wampiryczne święta – recenzja książki „NOS4A2” Joego Hilla

Wampiryczne święta – recenzja książki „NOS4A2” Joego Hilla

16 grudnia 2020

Ta powieść grozy w specyficzny sposób nawiązuje do nastroju Bożego Narodzenia. Dzięki „NOS4A2” grudniowe święta mogą zyskać bardzo złowieszczy, acz przyjemny wymiar.

Przeczytaj całość

Sekrety przeszłości – recenzja komiksu „Posiadłość – tom 1” Tima Daniela, Michaela Moreciego i Joshuy Hixsona

Sekrety przeszłości – recenzja komiksu „Posiadłość – tom 1” Tima Daniela, Michaela Moreciego i Joshuy Hixsona

14 grudnia 2020

Utrzymana w gotycko-lovecraftowskim klimacie opowieść z elementami kryminału i silnym akcentem obyczajowym. Niby nie można mówić o przesadnej oryginalności, ale jednocześnie fabuła skonstruowana w oparciu o klasyczne elementy wypada naprawdę pozytywnie i nawet czytelnik obyty z horrorem powinien być usatysfakcjonowany lekturą.

Przeczytaj całość

Myślę, czuję, nie istnieję – recenzja książki „Wymazana” Mihy Mazziniego

Myślę, czuję, nie istnieję – recenzja książki „Wymazana” Mihy Mazziniego

9 grudnia 2020

„Wymazana” należy do książek mocno oddziałujących na czytelnika, takich, które wciągają, przytrzymują i nie odpuszczają aż do ostatniej strony. Wpadamy w wirujący kołowrotek intensywnych emocji: od zdumienia po bezradność i wściekłość.

Przeczytaj całość

W gąszczu luster – recenzja komiksu „Śpioch – tom 2” Eda Brubakera, Seana Phillipsa, Colina Wilsona

W gąszczu luster – recenzja komiksu „Śpioch – tom 2” Eda Brubakera, Seana Phillipsa, Colina Wilsona

8 grudnia 2020

W pierwszym tomie serii Brubakera i Phillipsa tytułowy bohater pojawił się na okładce samotnie i było to w pełni zgodne z duchem tej bardzo mrocznej opowieści. Druga odsłona wita nas grafiką, na której ma kobiece towarzystwo. W jakim stopniu ten obrazek wpływa na fabułę komiksu?

Przeczytaj całość

Koszmarna boskość osiedlowa – recenzja książki „Święty Wrocław” Łukasza Orbitowskiego

Koszmarna boskość osiedlowa – recenzja książki „Święty Wrocław” Łukasza Orbitowskiego

5 grudnia 2020

„Święty Wrocław” przypomina apokaliptyczną wizję, w której grzesznicy, karmieni demonami alkoholizmu, przemocy, kłamstw, zdrad i morderstw, szukają odkupienia.

Przeczytaj całość

Saga ludzi niezwykłych – recenzja książki „Portret rodziny z czasów wielkości” Macieja Łubieńskiego

Saga ludzi niezwykłych – recenzja książki „Portret rodziny z czasów wielkości” Macieja Łubieńskiego

2 grudnia 2020

Cała opowieść jest żywa, barwna, potoczysta, pełna humoru, urzekająca lekkością języka i dowcipem. Autor co prawda nie ucieka wcale przed zarysowywaniem tła historycznego, ale robi to bez popadania w ton wykładowcy.

Przeczytaj całość