banner ad
Jak to jest być wolnym? – recenzja książki „Washington Black” Esi Edugyan

Jak to jest być wolnym? – recenzja książki „Washington Black” Esi Edugyan

16 września 2020

Powieść Esi Edugyan ma w sobie ducha przygodowych książek Juliusza Verne’a, ale z bardziej filozoficznym, a przede wszystkim emocjonalnym zacięciem. Język jest tutaj niesłychanie plastyczny, a przy tym piękny, właściwie malarski.

Przeczytaj całość

Wybitny poradnik nie tylko dla ciężarnych – recenzja komiksu „Dziewięć miesięcy czułego chaosu” Lucy Knisley

Wybitny poradnik nie tylko dla ciężarnych – recenzja komiksu „Dziewięć miesięcy czułego chaosu” Lucy Knisley

10 września 2020

Daleka od banału opowieść o trudach zajścia i bycia w ciąży, w której znalazło się też miejsce na edukację o ciele kobiety i antykoncepcji.

Przeczytaj całość

Tam, gdzie śniono swój wielki sen – recenzja książki „Telegraph Avenue” Michaela Chabona

Tam, gdzie śniono swój wielki sen – recenzja książki „Telegraph Avenue” Michaela Chabona

1 września 2020

„Telegraph Avenue” wydaje się traktować o walce o godność i o swoje miejsce w życiu. Zwłaszcza gdy to miejsce jest już tylko albo w sferze nigdy nieziszczonych marzeń, albo jedynie ożywiane coraz bardziej wyblakłymi wspomnieniami.

Przeczytaj całość

Powrót wampirów – recenzja komiksu „30 dni nocy – tom 2” Steve’a Nilesa i Bena Templesmitha i innych

Powrót wampirów – recenzja komiksu „30 dni nocy – tom 2” Steve’a Nilesa i Bena Templesmitha i innych

27 sierpnia 2020

Drugi album zbiorczy zainteresuje przede wszystkich zagorzałych wielbicieli wampiryzmu i soczystego horroru. Miłośnicy talentu Billa Sienkiewicza, Bena Templesmitha oraz Piotra Kowalskiego również poczują się ukontentowani. Pozostali kolekcjonerzy komiksów znajdą lepsze tytuły w ofercie wydawnictwa Egmont Polska.

Przeczytaj całość

Murem za oprawcą – recenzja książki „Mur duchów” Sarah Moss

Murem za oprawcą – recenzja książki „Mur duchów” Sarah Moss

20 sierpnia 2020

Siłą książki Moss jest przede wszystkim jej niewielka objętość. Na niecałych dwustu stronach maksymalnie kumulują się emocje.

Przeczytaj całość

Ślepa miłość – recenzja komiksu „Coda tom 2” Simona Spurriera i Matiasa Bergary

Ślepa miłość – recenzja komiksu „Coda tom 2” Simona Spurriera i Matiasa Bergary

14 sierpnia 2020

Drugi tom serii „Coda” Simona Spurriera i Matiasa Bergary pod sztafażem fantasy ukrywa całkiem współczesne i – co istotne – celne obserwacje.

Przeczytaj całość

Kiedy po prostu wystarczy być – recenzja książki „Średni współczynnik szczęścia” Davida Machado

Kiedy po prostu wystarczy być – recenzja książki „Średni współczynnik szczęścia” Davida Machado

13 sierpnia 2020

To dosyć szczególne wrażenie, kiedy praktycznie przez cały czas spędzony z książką zżymasz się, irytujesz, wyrzucasz pięści w górę i masz ochotę przyłożyć głównemu bohaterowi – po czym docierasz do ostatniej strony i uświadamiasz sobie, jak bardzo cię oczarowała.

Przeczytaj całość

Nieudana geneza – recenzja komiksu „Superman. Rok pierwszy” Franka Millera i Johna Romity juniora

Nieudana geneza – recenzja komiksu „Superman. Rok pierwszy” Franka Millera i Johna Romity juniora

11 sierpnia 2020

„Superman: Rok pierwszy” to kolejna próba opowiedzenia genezy sztandarowego herosa ze stajni DC Comics. Patrząc na twórców odpowiedzialnych za ten projekt, można stwierdzić, że tytuł ten był skazany na sukces. Nic bardziej mylnego.

Przeczytaj całość

Portret rodziny z czasów żałoby – recenzja książki „Poparzone dziecko” Stiga Dagermana

Portret rodziny z czasów żałoby – recenzja książki „Poparzone dziecko” Stiga Dagermana

7 sierpnia 2020

To lektura bardzo wyczerpująca psychicznie. Książka mocna jak dobrze wymierzony cios.

Przeczytaj całość

Kolejna znakomita ekranizacja Kinga – recenzja serialu „Outsider”

Kolejna znakomita ekranizacja Kinga – recenzja serialu „Outsider”

6 sierpnia 2020

„Outsider” to serial najwyższej próby. Świetna ekranizacja dobrej powieści, potrafiąca poprawić to, co nie do końca wyszło w oryginale.

Przeczytaj całość

Kosmiczna antropologia kulturowa ? recenzja komiksu „Robert Silverberg. W dół, do Ziemi” Philippe’a Thiraulta i Laury Zuccheri

Kosmiczna antropologia kulturowa ? recenzja komiksu „Robert Silverberg. W dół, do Ziemi” Philippe’a Thiraulta i Laury Zuccheri

29 lipca 2020

Historia oparta na motywach bestsellerowej powieści Roberta Silverberga koncentruje się głównie na procesie kolonializmu, a także poszukiwaniu transcendencji.

Przeczytaj całość

Zabójstwo ikonicznej postaci ? recenzja komiksu „Śmierć Kapitana Ameryki” Eda Brubakera, Steve’a Eptinga i in.

Zabójstwo ikonicznej postaci ? recenzja komiksu „Śmierć Kapitana Ameryki” Eda Brubakera, Steve’a Eptinga i in.

22 lipca 2020

„Śmierć Kapitana Ameryki” autorstwa scenarzysty Eda Brubakera oraz rysowników Mike?a Perkinsa i Steve?a Eptinga to jeden z najważniejszych komiksów superbohaterskich XXI wieku.

Przeczytaj całość

Kryminalny wehikuł czasu ? recenzja książki „Siódma ofiara” Aleksandry Marininy

Kryminalny wehikuł czasu ? recenzja książki „Siódma ofiara” Aleksandry Marininy

21 lipca 2020

„Siódma ofiara” to kolejna na naszym rynku powieść carycy rosyjskiego kryminału. I jakże różna od tego, co proponują nam inni, niezwykle dziś popularni przedstawiciele tego gatunku literackiego.

Przeczytaj całość

Zbyt szybkie pożegnanie ? recenzja komiksu „Miasto Wyrzutków tom 2: Chłopak, który zbierał stworzonka” Juliena Lamberta

Zbyt szybkie pożegnanie ? recenzja komiksu „Miasto Wyrzutków tom 2: Chłopak, który zbierał stworzonka” Juliena Lamberta

18 lipca 2020

Drugi tom „Miasta Wyrzutków” jednak nie do końca spełnia oczekiwania rozbudzone w bardzo udanej, pierwszej odsłonie tej komiksowej dylogii.

Przeczytaj całość

Ostatni bastion cywilizacji ? recenzja komiksu „Snowpiercer tom 1: Przez wieczny śnieg”

Ostatni bastion cywilizacji ? recenzja komiksu „Snowpiercer tom 1: Przez wieczny śnieg”

15 lipca 2020

Postapokaliptyczna wizja przedstawiona w komiksie „Snowpiercer” jest z jednej strony symboliczna, a z drugiej ? zaskakująco aktualna.

Przeczytaj całość

Ślizgając się na krawędzi snów ? recenzja książki „Rok Małpy” Patti Smith

Ślizgając się na krawędzi snów ? recenzja książki „Rok Małpy” Patti Smith

13 lipca 2020

„Rok Małpy” Patti Smith to taka książka, która czytelnika pierze niczym w pralce, wyżyma i rozwiesza do wyschnięcia.

Przeczytaj całość

Studium upadku ? recenzja komiksu „Moon Knight” Jeffa Lemira i Grega Smallwooda

Studium upadku ? recenzja komiksu „Moon Knight” Jeffa Lemira i Grega Smallwooda

10 lipca 2020

Lemire w pełen maestrii sposób wykorzystał najważniejsze wątki i postaci z uniwersum Moon Knighta, skupiając się głównie na problemach psychicznych bohatera i zmaganiach z pochłaniającymi go demonami. Słowem, mocny punkt w inicjatywie Marvel Now 2.0.

Przeczytaj całość

Klasyczny kryminał kontra antykryminał ? recenzja komiksu „Klub Detektywów” Jeana Harambata

Klasyczny kryminał kontra antykryminał ? recenzja komiksu „Klub Detektywów” Jeana Harambata

9 lipca 2020

Lepszej wakacyjnej lektury, która dostarczy i solidnej rozrywki, i rozrusza szare komórki, na tę chwilę nie znajdziecie.

Przeczytaj całość

Nieodrobiona lekcja empatii ? recenzja książki „Długi płatek morza” Isabel Allende

Nieodrobiona lekcja empatii ? recenzja książki „Długi płatek morza” Isabel Allende

8 lipca 2020

Najnowsza powieść Allende to smutny obraz historii, która zatacza koło, nieodrobionej przez nas ? ludzi ? lekcji empatii i wyciągania wniosków.

Przeczytaj całość

Nawiedzony socrealizm ? recenzja książki „Upiór w ruderze” Andrzeja Pilipiuka

Nawiedzony socrealizm ? recenzja książki „Upiór w ruderze” Andrzeja Pilipiuka

6 lipca 2020

„Upiór w ruderze” zawiera wszystko to, co u Pilipiuka najlepsze, czyli nieprawdopodobne zdarzenia, nastrojowość grozy i czarną komedię.

Przeczytaj całość